JK: Kartlägg samernas rättigheter

Publicerad 13 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Justitiekanslern vill se en kartläggning av samernas rättigheter efter den omtalade domen som gav Girjas sameby rätt. Arkivbild.
Justitiekanslern vill se en kartläggning av samernas rättigheter efter den omtalade domen som gav Girjas sameby rätt. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT

Regeringen måste ta sitt ansvar i samefrågorna – och kartlägga samernas rättigheter. Det är kravet från justitiekansler Mari Heidenberg, som riktar skarp kritik mot regeringen i en intervju med Dagens Nyheter.

Heidenberg var statens juridiska ombud i rättegången mot Girjas sameby. Byn vann mot staten om rätten att upplåta jakt och fiske i sina fjälltrakter, och efter rättegången har både oroligheter och samehat ökat enligt DN.

– Samernas frågor är breda rättighetsfrågor som påverkar stora delar av samhället. De lämpar sig därför inte att avgöras i domstolar utan bör avgöras på den politiska arenan, säger Mari Heidenborg till tidningen.

Hon vill se en reaktion från näringsdepartementet, bland annat i frågan om hur man ska hantera samernas rätt till mark i en bredare mening.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.