JO kritiserar husrannsakan i lägenhet
Lägenhetsinnehavaren fick först senare reda på att poliser hade varit inne i lägenheten och bland annat fotograferat innehållet i kylskåpet, där det låg mediciner.
Uppgifterna går isär om hur lägenhetsinnehavaren informerades: Enligt ansvarig polisinspektör skedde det i ett telefonsamtal fem dagar senare, men enligt lägenhetsinnehavaren fick han informationen först då en person som bodde i lägenheten åtalades och han hittade bilder från lägenheten i förundersökningen.
”Är det så simpelt i Sverige att en polispatrull kan göra en husrannsakan utan att anmäla det till hyresgästen, trots att jag inte är misstänkt eller att det finns ett beslut från åklagare?” skrev mannen i sin anmälan till Justitieombudsmannen (JO).
Syftet med husrannsakan var att utreda ett misstänkt folkbokföringsbrott efter ett tips om att för många personer var skrivna på adressen. Tipset hade kommit in två månader tidigare och därmed kan det inte sägas att fallet var brådskande, konstaterar JO i sitt beslut.
JO är även kritisk mot polisens bristande dokumentation, som lett till att det i efterhand varit svårt att granska beslutet att genomföra husrannsakan. JO anser också att ”det framstår som klart tveksamt” att sekretessbelagda uppgifter ur förundersökningen senare delades med både Försäkringskassan och det kommunala bostadsbolaget HFAB.