Annons

Jomshof: Överväg utegångsförbud

För att få stopp på våldsvågen kan sverigedemokraten Richard Jomshof tänka sig att införa tillfälliga utegångsförbud.
Han vill också att militär ska kunna sättas in i kampen mot gängen.
Politik • Publicerad 29 september 2023
Richard Jomshof (SD), justitieutskottets ordförande, kan tänka sig att införa utegångsförbud i extrema lägen. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani/TT

– Det ska såklart bara användas i undantagsfall. Och det ska vara upp till polisen själv att ta till om situationen kräver det. Polisens verktygslåda bör vara större än vad den är i dag, säger Jomshof i en intervju med Dagens Nyheter.

Han pekar på Frankrike där kommuner har möjlighet att införa tillfälliga utegångsförbud, något som bland annat användes under sommarens kravaller.

Annons

Jomshof, som är ordförande i riksdagens justitieutskott, vill också att militären ska kunna sättas in i kampen mot de kriminella gängen.

– Det handlar primärt om beredskapspolis och militärpolis som i vissa situationer ska kunna underställas den vanliga polisen, och hjälpa till med vissa uppgifter. Så avlastas polisen och får lättare att utföra sina egna uppdrag. Vi måste titta på det seriöst, säger han till DN.

Tidöpartierna är överens om att sänka straffmyndighetsåldern från 15 år, men har inte landat i en ny gräns. En utredning tillsattes i somras som ska se över frågan.

Richard Jomshof anser dock att 13 år kan vara en rimlig ålder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons