Jordskredsseger för Jacinda Ardern

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes Labourparti tar med övertygande siffror hem valet.
– Nu mer än någonsin är det tid att fortsätta, så låt oss gå framåt tillsammans, säger hon.
Publicerad 17 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern tackar sina valarbetare i Auckland under valdagen.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern tackar sina valarbetare i Auckland under valdagen.Foto: Mark Baker/AP/TT

När drygt 90 procent av rösterna har räknats har Arderns parti 48,9 procent av väljarnas stöd, medan utmanaren Judith Collins parti National har 27 procent, meddelar valkommissionen.

En glad Ardern lovar under valdagens kväll lokal tid att styra landet för "varje Nyzeeländare".

– Tack till de många människor som gav oss sina röster, som sätter tillit till att vi ska fortsätta att leda Nya Zeelands återhämtning, säger hon till jublande anhängare.

Hon lägger till att stödet för partiet är större än på minst 50 år.

"Försiktig optimism"

– Folk är väldigt tacksamma och väldigt nöjda med hur vi har hanterat covid, de gillar utformningen av planen som vi har tagit fram för ekonomin framöver, säger finansminister Grant Robertson.

Om Ardern i slutändan får mer än 50 procent av rösterna kan landet få en enpartiregering med egen majoritet för första gången sedan 1996. Då fick Nya Zeeland ett nytt valsystem som stärkte småpartierna.

– Det här är ett historiskt skifte, säger den politiska kommentatorn Bryce Edwards vid Victoria University i huvudstaden Wellington.

Koalitionssamarbete

Om partiet inte får stöd av mer än hälften av väljarna väntas Ardern fortsätta sitt koalitionssamarbete med Gröna partiet, men inte med populistiska Nya Zeeland först (NZ First).

– Min avsikt är att vänta in resultatet i natt innan vi börjar att prata om det, säger Ardern.

Arderns konkurrent Judith Collins tog över som partiledare så sent som i juli, och ska under kvällen lokal tid ringt och gratulerat Ardern till det "enastående resultatet".

Många förtidsröster

Närmare 1,7 miljoner människor, nära hälften av de runt 3,5 miljoner röstberättigade i landet, hade redan röstat före själva valdagen, vilket har lett till förhoppningar om att valresultatet kan komma ovanligt snabbt under kvällen lokal tid.

I landet råder stränga lagar om att medier inte får rapportera under valdagen fram till att vallokalerna har stängt. Tanken är att skriverier inte ska kunna påverka väljarna. Inte heller vallokalsundersökningar är tillåtna.

Valet var inledningsvis planerat till den 19 september, men har skjutits upp på grund av coronapandemin. I landet finns i nuläget ingen samhällsspridning av covid-19.

Fakta: Nya Zeelands partier

Fakta: Nya Zeelands partier

Nationella partiet (National, har i dag 54 mandat i parlamentet). Liberalkonservativt parti som också är Nya Zeelands äldsta. Satt senast vid makten 2008-2017. Leds sedan juli i år av Judith Collins.

Labour (46 mandat). Socialdemokratiskt parti som leder den nuvarande regeringen under partiledaren och premiärministern Jacinda Ardern. Regerar tillsammans med Nya Zeeland Först, med Gröna partiet som stödparti.

Nya Zeeland Först (NZ First, 9 mandat). Högerpopulistiskt och nationalistiskt regeringsparti, som har suttit i olika regeringar tillsammans med bägge maktpartierna. Grundades 1993 av Winston Peters, som fortfarande är partiledare.

Gröna partiet (Green, 8 mandat). Ett vänsterlutande miljöparti stöpt i samma form som många av dess systerpartier i världen, med delat ledarskap. Är stödparti till den Labourledda regeringen och leds av James Shaw och Marama Davidson.

Act (1 mandat). Libertarianskt parti som fick 0,5 procent av rösterna i förra valet, där dess ledare David Seymour dock vann ett mandat.

En ledamot är partilös och en stol står tom efter ett avhopp.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.