Journalister dödsdömda av rebeller i Jemen

Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Fyra journalister har dömts till döden under Huthirebellernas styre i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild av Huthisoldater i Sanaa från den 20 februari.
Fyra journalister har dömts till döden under Huthirebellernas styre i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild av Huthisoldater i Sanaa från den 20 februari.Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Fyra journalister har dömts till döden i Jemens rebellkontrollerade huvudstad Sanaa.

Domstolen, som lyder under Huthirebellernas regler, dömde de fyra till döden "under anklagelser om landsförräderi och spionage för utländska makter", uppger en anonym person inom rättsväsendet för AFP.

Landets internationellt erkända regering fördömer domarna och beskriver dem som illegala.

De Iranstödda Huthirebellerna tog över huvudstaden Sanaa 2014 och en militär allians ledd av Saudiarabien ingrep året därpå. I kriget som följt har tiotusentals människor dödats och i det fattiga landet råder det som FN beskriver som den värsta pågående humanitära krisen i världen.

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare sagt att Huthirebellerna har fängslat tio journalister och då också namngivit de fyra som dömts till döden.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.