Julstämning på museet

Skåne/Kristianstad - Det här är julstämning, säger Solveig Hallin.
Publicerad 3 december 2012 • Uppdaterad 13 december 2021
Maria Antreski var en av cirka tjugo utställare på Regionmuseets julmarknad. foto: Henrik Tofft
Maria Antreski var en av cirka tjugo utställare på Regionmuseets julmarknad. foto: Henrik Tofft

- Det här är julstämning, säger Solveig Hallin. Denna den sjuttonde upplagan av Regionmuseets julmarknad är inte den första som Solveig Hallin besöker. - Det här är ett väldigt bra tillfälle att köpa julklappar, säger hon. Hon och väninnan Marie-Louise Fogelström har stannat till vid Maria Antreskis bord. Här finns en hel del roliga upptäckter att göra för den som tittar ordentligt. Här handlar det nämligen om så kallat återbruk. Maria Antreski gör konst av sådant som ingen annan längre vill ha.

Som dragkedjor, som har blivit till halsband. Som kaffepåsar, som kan förvandlas till både plånböcker och väskor. Längst fram på bordet står en ljushållare bestående av koppartråd från en elgenerator, en liten restbit från en stenläggning samt små flisor från en ölburk. För Fjälkingebon Maria Antreski, som till vardags är textillärare, är ingenting skräp. - När min man är med är får jag inte plocka saker från gatan, säger hon, skrattar högt och berättar att hantverket är hennes sätt att få utlopp för sin fantasi och sin kreativitet.

Antreski är en av cirka tjugo utställare. Här finns bland andra en bokbindare, en keramiker och en knivtillverkare. Hantverkarna har omsorgsfullt placerats ut runt om på museet för att harmoniera med de pågående utställningarna. - Vi vill både lyfta fram hantverket och visa upp utställningarna, säger utställningsansvariga Maria Jehander-Andersson och berättar att det brukar bli "tämligen fullt" under julmarkanden.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.