Kalifornien slåss mot första "gigabranden"

Med hjälp av gynnsammare väder har Kaliforniens brandkårer lyckats trycka tillbaka delar av branden i vinregionen Napa Valley. Men på andra håll är läget fortsatt alarmerande.
Publicerad 6 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En brandman bekämpar lågorna i vinregionen i närheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden är från den 1 oktober.
En brandman bekämpar lågorna i vinregionen i närheten av Calistoga i Kalifornien. Bilden är från den 1 oktober.Foto: Noah Berger/AP/TT

– Vi är försiktigt optimistiska om att vi kommer att få det här under kontroll ganska snart, säger talespersonen Dave Lauchner om den brand som bröt ut den 27 september i närheten av Calistoga, omkring 12 mil norr om San Francisco.

De har hjälp av att helgens kraftiga vindar mojnat och temperaturen sjunkit.

Samtidigt rasar en annan, rekordstor brand vidare i USA:s folkrikaste delstat. Branden i naturskyddsområdet Mendocino National Forest med omnejd har nu påverkat en yta på över 400 000 hektar (eller en miljon "acre", tunnland) – större än samtliga bränder i Kalifornien mellan 1932 och 1999 sammanlagt.

Den är därmed delstatens första så kallade gigabrand, en benämning som skapats av forskare för att kunna klassificera den ökade förekomsten av enorma bränder i västra USA.

– Om detta inte är ett bevis på klimatförändringarna så vet jag inte vad som är det, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom.

Tack vare att branden främst rasat i glesbefolkade områden har de materiella skadorna hittills varit begränsade. Omkring 160 byggnader har förstörts och en brandman omkommit.

Sedan i januari har det brunnit på totalt över 1,6 miljoner hektar i Kalifornien. 31 människor har omkommit, närmare 8 700 byggnader förstörts.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.