Annons

Svensk industri på väg att bromsa in

Sveriges tillverkningsindustri fick en kalldusch i augusti. Inköpschefsindex från Swedbank och Silf, som mäter aktivitetsnivån, faller för tredje månaden i rad och nedgången är oväntat snabb.
Och värre kommer det bli, varnar experterna.
Ekonomi • Publicerad 1 september 2022
Industrin lättar på gasen. Arkivbild
Industrin lättar på gasen. ArkivbildFoto: Björn Larsson Rosvall/TT

Inköpschefsindexet, som mäter aktivitetsnivån i tillverkningsindustrin, sjönk från nedreviderade 52,5 i juli till 50,6 i augusti. Augustisiffran är den lägsta sedan månaderna efter pandemiutbrottet 2020.

"Det visar att svensk industri följer den europeiska konjunkturavmattningen, vilket också har lett till sjunkande leveranstider och ett dämpat pristryck från leverantörsledet", konstaterar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen på Swedbank, i en kommentar.

"Snart under 50"

Annons

Trots nedgången är index kvar över 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn. Men nedgången var oväntat stor. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till 52,0, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

"Inköpschefsindex kommer snart ligga under 50", skriver Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson i en kommentar.

Han noterar särskilt att orderingången ser så svag ut, med en notering djupt under 50-strecket på 47,7 – vilket är den lägsta nivån sedan juni 2020.

"Det indikerar att orderingången faller", skriver han.

"De globala utsikterna ser svaga ut och vi räknar med att situationen för tillverkningsindustrin kommer försämras ytterligare", tillägger han.

Tvingas strama åt

Han räknar med att inflationstrycket kommer driva upp lönekraven samtidigt som Riksbanken tvingas strama åt med räntehöjningar trots att konjunkturen pekar nedåt.

Delindex för orderingången tyngde mest i augusti. Men leveranstider, lager och produktion drog också nedåt. Mot strömmen gick delindex för sysselsättningen, som steg.

Delindex för produktionsplanerna sjönk också, men ligger kvar på relativt höga nivåer efter en nedgång till 61,0. I juli låg detta delindex på 61,4.

"Ett lägre pristryck från leverantörsledet sker samtidigt som leveranstiderna faller tillbaka, vilket antyder att leveransstörningarna i industrin har minskat under hösten", skriver Kennemar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons