Kärlek, rock och romans på Siesta

Kultur och Nöje Finns det egentligen någon plats som osar av mer ärlig, okonstlad kärlek och lust än en musikfestival?
Publicerad 30 maj 2009 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Jonna Ingvarsson
Foto: Jonna Ingvarsson

Finns det egentligen någon plats som osar av mer ärlig, okonstlad kärlek och lust än en musikfestival? Visst tar musiken och festen en hel del plats - i alla fall på pappret - men kärlek i alla dess former är nog i realiteten lika betydelsefull. Siesta hör inte till undantagen. I gräset strax innanför ingången till scenområdet ligger Robert Axelsson och Ida Nilsson, 19, från Kalmar, omslingrade och vilar ut. De har varit tillsammans i ett och ett halvt år och trivs jättebra på festivalen. Många av deras vänner är singlar – liksom en stor del av resten av festivalbesökarna. Men de ser inget negativt med att vara ett par på festival. - Det är jättebra, säger Robert. En sömndrucken Ida nickar medhållande. - Många säger att man inte ska åka med sin partner på festival, fortsätter han, att det är tråkigt. Men det är ju egentligen mycket mysigare.

håller Tanja Lohse, 17 och Victor Andersson, 18 med. - Det är underbart! Kul och mysigt. Man är aldrig ensam. På samma plats hittar vi också ett riktigt Siestapar. Sanna Strömberg, från Förslöv, och Emelie Lütgens från Kävlinge, båda 20, träffades på Siesta för två år sedan, men verkar ändå fnittrigt nykära. - Det var inte kärlek från första början, berättar Sanna. Det var en vänskap som sedan utvecklades till nånting mer.

sin partner i det promiskuösa festivalvimlet kan vara en utmaning. Linnéa Johansson, 20, från Hässleholm har pojkvän, men kan ibland känna sig lockad. - När man ser nån riktigt nice människa blir det ju så. - Man får hålla sig till ögongodis, inflikar kompisen Frida Nilsson, 19. - Flörta kan man alltid, fortsätter Linnéa. Se men inte röra, prata får man göra! Festival verkar till viss del sudda ut gränserna för vad som är okej i ett förhållande. Pullan Djanicz, 19, från Alvesta har suttit bredvid och lyssnat, men flyttar nu upp ribban ytterligare. - Jag har tjej här. Men jag klarar inte riktigt att stå emot frestelserna, jag ger vika ibland. Är det festival så är det, säger han. självinsikt.

är det dock givetvis bland de som är singlar. Helena Haak, 19, från Sölvesborg och Jhana Henborg, 19, från Hästveda har fått erfara en hel del kassa raggningsrepliker, och har börjat tröttna. - Folk känner att de måste ha nån, berättar Helena. Snacket går, du vet, ”har du hittat nån?”. Så det blir ju den stämningen. När jag frågar runt bland festivalens singlar är det inte många som säger sig vara här för ragg eller kärlek. Men verkligheten talar emot – i vart och vartannat hörn står par kyssandes. En tjej säger lite kryptiskt ”man är ju inte här för att tälta” och försvinner in i vimlet Det verkar vara mycket action och lite snack. Men Pierre Andersson, 22, från Malmö hymlar inte. - Jag har varit här i en timme, ge mig en timme till så fixar jag nån. Man kan gå fram till en brud: ”marknadsundersökning, jag har en polare som vill hångla”, och det funkar alltid efter ett tag. Det är ju det som festivaler går ut på, känns det som. De som säger nåt annat har ingen

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.