Annons

Kärlekssaga med olyckligt slut

Kultur och Nöje Skånska Operans sommaruppsättningar har blivit något av en institution vid det här laget men när den har premiär på Bäckaskogs slott på lördag är det första gången med en opera av Verdi.
Publicerad 4 juli 2011 • Uppdaterad 14 december 2021
Henrik Holmberg och Lona Mohr Villadsen spelar kärleksparet Alfredo Germont och Violetta Valéry i Skånska Operans La Traviata
Henrik Holmberg och Lona Mohr Villadsen spelar kärleksparet Alfredo Germont och Violetta Valéry i Skånska Operans La Traviata

Skånska Operans sommaruppsättningar har blivit något av en institution vid det här laget men när den har premiär på Bäckaskogs slott på lördag är det första gången med en opera av Verdi. - La Traviata är ett fantastiskt bra verk som berättar en historia som fortfarande är gångbar. Musiken är också fantastisk och det är en opera som är välkänd, förklarar producenten Åsa Jensen årets val. Förra årets uppsättning, Kärleksdrycken av Donizetti, blev i Skånska Operans tappning flyttad framåt i tiden, men med La Traviata har man valt att spela den som den ursprungligen är skriven.

Sålunda utspelar sig operan i Paris i slutet av 1800-talet, och den kvinnliga huvudrollsinnehavaren Lona Mohr Villadsen har inte mindre än tre vackra klänningar att växla mellan i föreställningen. Även herrarna är tjusiga, i sina grå jacketter. - De här kostymerna i den här miljön ? det passar oerhört bra, säger Johan Hallsten, som spelar rollen som Giorgio Germont. Han är utbildad vid såväl Musikhögskolan som Operahögskolan i Stockholm och har ett 20-tal operaroller på flera olika svenska scener bakom sig. För honom har det inte varit svårt att mejsla ut karaktären han gör. - Det är bara att spela som texten är skriven och musiken är tänkt, för det är en så bra roll, säger han

Annons

La Traviata är en opera som spänner över ett stort känsloregister. Handlingen kretsar kring vackra Violetta som lever ett, åtminstone utåt sett, glamoröst liv som kurtisan åt Baron Douphol. När hon ställer till en fest för att fira återkomsten till sin luxuösa våning efter en tids lungsjukdom möter hon den unge Alfredo Germont. De två förälskar sig, men det blir en kärlek med förhinder. - La Traviata är en intensiv opera där i stort sett alla rollkaraktärerna gör en stor resa, berättar Henrik Holmberg, som sjunger rollen som Alfredo Han beskriver sin karaktär som en slarvig och ganska naiv rikemansson som aldrig behövt ta något större ansvar. Men när han fallit för Violetta kastas han ut på en omtumlande känsloresa.

Lona Mohr Villadsen beskriver sin karaktär som glad och impulsiv och duktig på att behaga andra. Att Violetta är hennes drömroll beror till stor del på musiken. - Varje ton är fantastisk, säger hon. Lona Mohr Villadsen har fått sin operaskolning på bland annat Det kunglige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och Stockholms Operastudio och har tidigare medverkat i bland annat Carmen, Fröken Julie, Lucia di Lammermoor och Strauss Ariadne Auf Naxos. Hon är också den av de tre huvudrollsinnehavarna som har störst erfarenhet av att spela på scener utanför de traditionella operahusen. - Det roliga med att ha publiken så nära är att man utmanar sig själv. Varje detalj blir viktig, säger hon. Henrik Holmberg, utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och med en lång rad roller på sin meritlista, ser fram emot Skånska Operans sätt att framföra opera, med publik på tre sidor och till liten orkester, med blandade känslor. - Det är både häftigt och lite läskigt. Häftigt att man kommer publiken så nära, men lite läskigt för det blir så naket. Men vi sjunger som om vi var på en vanlig operascen, för rollerna kräver det, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons