Annons

Kärva utspel när Aseanländer samlas i Jakarta

Kina anklagar USA för att, indirekt, lägga sig i landets inre angelägenheter.
USA tackar vänligt sinnade länder för att de håller sig till internationella lagar.
Splittring är att vänta i veckans samtal om Stillahavsregionen.
Asea • Publicerad 6 september 2023
Kinas premiärminister Li Qiang.
Kinas premiärminister Li Qiang.Foto: Yasuyoshi Chiba/Pool via AP/TT

En mängd möten som rör den geopolitiska utvecklingen i Stillahavsområdet hålls de närmaste dagarna i flera asiatiska huvudstäder.

På onsdagen inleddes mötesrundorna som där bland andra den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean och G20-länderna deltar.

Annons

Kinas premiärminister Li Qiang varnade för ett "nytt kallt krig" om inte stormakterna sköter sina kort och spelar ut sina egenintressen.

– Skiljaktigheter och dispyter mellan länder uppstår på grund av missuppfattningar, intressekonflikter och påverkan utifrån, sade Li med indirekt hänvisning till Washingtons allt större engagemang i Stillahavsregionen.

Utspelet gjordes vid inledningen av mötet Asean+3 i Jakarta i Indonesien. Vid mötet ingår de tio Aseanländerna samt specialinbjudna representanter för Kina, Japan och Sydkorea.

Li ersätter Kinas ledare Xi Jinping på flera av mötena. USA:s president Joe Biden ersätts i sin tur av vicepresident Kamala Harris.

Harris tackade Aseanländernas ledare för deras "gemensamma löfte om att hålla sig till internationella regler och normer".

I kulisserna väntar Rysslands representant, utrikesminister Sergej Lavrov. Han för Rysslands talan när G20-gruppens länder möts 9–10 september i New Delhi i Indien. Liksom vid den senaste tidens toppmöten väljer den ryske presidenten Vladimir Putin att inte närvara.

Fakta: Asean

Sydostasiens samarbetsorganisation Asean bildades 1967.

Tio länder ingår i organisationen, vars främsta syfte är att främja den ekonomiska tillväxten samt bevara stabilitet i Stillahavsregionen.

Även kulturella och sociala frågor finns på Aseans agenda.

I Asean ingår Burma, Indonesien, Malaysia, Filippinerna, Singapore, Thailand, Brunei Kambodja, Laos och Vietnam.

Vid mötet i Jakarta är även Kina, Japan och Sydkorea inbjudna.

Mötet, det 43:e i ordningen, hålls i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Källor: AFP och NE

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons