Katolsk topp satte kyrkan före offren
Rapporten kommer från en utredning som regeringen initierat efter tidigare undersökningar mot misstänkta präster.
Ärkebiskopen av Westminster Vincent Nichols anklagas i rapporten för att ha brustit i personligt ansvar. I två fall visade han brist på förståelse för offren och satte till synes kyrkans rykte i främsta rummet, enligt rapporten. Nichols medger att han underlåtit att svara på e-post från ett av offren.
Ett annat offer som anmält övergrepp fick höra att kyrkan inte skulle uttala sig av rädsla för negativ publicitet kring påven.
Reagerar långsamt
Rapporten slår ned på den "mödosamt långsamma förändringstakten" inom kyrkan; exempelvis tog en uppförandekod för präster 13 år att mejsla fram.
"Helhetsintrycket av dessa förseningar är att katolska kyrkan fortfarande inte tillräckligt snabbt och prioriterat verkställer alla skyddsrekommendationer", står det i rapporten.
Uppmaningen är obligatorisk utbildning för alla anställda och frivilliga i kyrkan uppföljt av extern granskning. Inom sex månader förväntar sig rapportförfattarna ett svar på rekommendationerna.
Ursäktar sig
Katolska kyrkan i England och Wales välkomnar rapporten och ber om ursäkt "till offer och överlevare som inte har blivit ordentligt lyssnade på, eller ordentligt stöttade, av oss".
En rättegång mot påve Franciskus tidigare sändebud i Frankrike, den italienske ärkebiskopen Luigi Ventura, inleddes på tisdagen i Paris. Han står anklagad för sexuella övergrepp mot fem män. Ventura var inte närvarande. Enligt hans advokat avrådde läkare en resa från Italien till Frankrike på grund av coronarisken.