Annons

Kim lämnar Ryssland med drönare i bagaget

Med drönare och en skottsäker väst i bagaget har Nordkoreas diktator Kim Jong-Un nu satt sig på det bepansrade tåget hemåt.
Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA har han också fört diskussioner om att stärka det militära samarbetet med Ryssland
Ryssland/Nordkorea • Publicerad 17 september 2023
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visas runt på ett ryskt stridsfartyg tillsammans med den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu i lördags.
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un visas runt på ett ryskt stridsfartyg tillsammans med den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu i lördags.Foto: Ryska försvarsdepartementet/AP/TT

Kim har haft ett digert program under sin första utlandsresa på fyra år. Den nordkoreanske diktatorns turné i östra Ryssland inleddes på tisdagen. I onsdags mötte Kim Rysslands president Vladimir Putin vid rymdhamnen Vostotjnyj och i fredags besökte han en fabrik som tillverkar stridsplan i ryska Komsomolsk.

Kim och Sjojgu ska under lördagen ha diskuterat "praktiska frågor som uppstår för att ytterligare stärka den strategiska och taktiska samordningen, samarbetet och det ömsesidiga utbytet mellan de väpnade styrkorna i de två länderna", enligt det nordkoreanska propagandaorganet.

Drönare i gåva

Annons

Mötet ägde rum i Vladivostok i östra Ryssland i samband med en utflykt till en militär flygbas och senare en flottbas.

Kim fick också en rad gåvor under sitt besök. Fem så kallade kamikazedrönare och en spaningsdrönare kan han ta med sig hem tillsammans med en skottsäker väst och plagg som inte kan upptäckas med värmekamera.

Med på Rysslandsturnén har Kim sina högsta militära tjänstemän, däribland hans försvarsminister och de högsta befälhavarna för flygvapnet och flottan.

Utbredd oro

USA har varnat för att det mottagande Kim får i Ryssland signalerar potentiella överenskommelser, exempelvis om att Nordkorea kan komma att förse Ryssland med ammunition som kan användas i anfallskriget mot Ukraina. I Sydkorea finns en utbredd oro att Nordkorea skulle få avancerad vapenteknik i utbyte.

Militärt samarbete mellan Nordkorea strider mot FN:s säkerhetsråds resolutioner och olika andra internationella sanktioner, anser Sydkoreas president Yoon Suk Yeol.

"Det internationella samfundet kommer att stå än mer enat som svar", skriver han till nyhetsbyrån AP.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons