Annons

Kliniker som utför skönhetsingrepp granskas

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) fortsätter granska skönhetsbranschen. I en ny tillsyn ska man titta på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp.
Vård • Publicerad 8 september 2023
Inspektionen för vård och omsorg ska syna dem som genomför skönhetsbehandlingar. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg ska syna dem som genomför skönhetsbehandlingar. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I fjol genomförde Ivo en tillsyn av ett flera verksamheter som genomför estetiska injektionsbehandlingar. Myndigheten konstaterade brister hos samtliga.

Under hösten ska man nu göra en riktad tillsyn med fokus på kliniker som utför estetiska kirurgiska ingrepp.

Annons

– Kirurgiska ingrepp är det område som man kan se är förenat med de högsta och mest allvarliga riskerna. Det är därför vi går vidare och gör ytterligare en tillsyn inom estetiska behandlingar, säger Ivos generaldirektör Sofia Wallström.

Myndigheten kommer att göra inspektioner och begära in dokumentation från ett 20-tal verksamheter spridda över hela landet.

– Vi har fått allt mer information och ser att det finns stora risker. Det handlar om brister i kompetens och brister i läkemedelshantering. Man klarar inte av den medicinska övervakningen eller journalföringen, trots att det är väldigt avancerade ingrepp, säger Sofia Wallström.

Sommaren 2021 trädde en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft. För att få utföra skönhetsoperationer krävs numera att läkaren har specialkompetens. När det gäller fillers- och botoxinjektioner får sådana behandlingar bara göras av legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare.

– Det är förenat med livsfara om man inte följer de krav som finns, säger Sofia Wallström.

Ivo räknar med att vara klar med tillsynen under våren 2024.

Fakta: Ny lag från 2021

Den 1 juli 2021 trädde en ny lag om estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar i kraft för att stärka skyddet för patienterna.

Den nya lagen ställer högre kompetenskrav på de som utför behandlingarna och verksamheterna måste teckna patientförsäkring.

Verksamheterna är också skyldiga att anmäla sin verksamhet till Ivo för att få utföra behandlingarna och att informera patienterna om betänketid och samtycke, samt se till att de är över 18 år.

Verksamheter som inte uppfyller kraven får inte fortsätta utföra estetiska behandlingar.

Källa: Inspektionen för vård och omsorg

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons