Köerna ska kapas till gråstarroperationer

Malmö Att valet föll på just operationer av grå starr hänger samman med de långa köerna och att det handlar om en förhållandevis enkel åtgärd.
Malmö • Publicerad 21 mars 2011 • Uppdaterad 24 november 2021

Att valet föll på just operationer av grå starr hänger samman med de långa köerna och att det handlar om en förhållandevis enkel åtgärd. Patienten behöver inte vara inlagd på sjukhus och det krävs ingen narkos.Idag väntar drygt 2 400 patienter på gråstarroperation i Region Skåne, vilket är en ökning med drygt 400 patienter sedan september. Och trots att det inom regionen utfördes 24 procent fler operationer av det här slaget ifjol jämfört med året innan räcker det inte för att möta det behov som finns. Även inför 2011 utökades uppdraget med 440 operationer, vilket innebär totalt 12 500 ingrepp. – Som ett led i tillgänglighetsarbetet tar vi nu krafttag för att korta köerna, säger Carl-Johan Sonesson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.– Nu öppnar vi upp för nya aktörer och patienterna får välja vart de vill gå. Det här är en nödvändig åtgärd att få ner köerna, annars klarar vi inte vårt uppdrag. Förhoppningen är att få ner köerna på ett år.Förslaget med ännu ett vårdval tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i mitten av april. Sedan hoppas femklövern att allt ska klubbas av regionfullmäktige i juni. Nästa steg blir att öppna upp för ackreditering och vid årsskiftet väntas det nya vårdvalet vara igång. I Region Skåne utförs starroperationerna idag i Landskrona, Helsingborg, Malmö, Ängelholm, Kristianstad, Ystad och Lund. Och resultaten är skiftande både hur hårt trycket är och hur snabbt det går. Medan till exempel Landskrona hade en kö på 70 väntande i februari var det 558 som stod i kö hos Skånes universitetssjukhus i Lund.– Det här väntas öppna upp för gråstarroperationer på många fler platser. Min gissning är bland annat Simrishamn och flera andra orter kan bli aktuella. Utöver sjukhusen kan det ju även handla om större läkarhus eller andra vårdlokaler, säger Anders Åkesson (MP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.Politikerna i femklövern utesluter inte heller att det kan bli operationer även på lite mer udda tider som kvällar och helger. Något som det snart måste tas beslut om är däremot priset, så att det blir enhetligt oavsett om det handlar om sjukvården inom Region Skåne eller privata aktörer. Femklövern ser ingen fara med att antalet läkare eller intressenter inte skulle räcka till. Och inte heller att behovet av operationer skulle minska mycket när väl den nuvarande kön har betats av.– Nej, andelen äldre fortsätter att öka. Och det betyder oerhört mycket att de som drabbas av den här typen av synproblem snabbt kan få hjälp, säger Birgitta Södertun (KD), ordförande i folkhälsoberedningen.

Mona Forsell
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.