"Konstruktiva samtal" om brexit

Diskussionerna mellan EU och Storbritannien om handels- och tullregler i Nordirland efter brexit är "konstruktiva". Men de är inte klara ännu, betonar båda sidor.
EU • Publicerad 1 februari 2023
EU-flaggan och den brittiska flaggan under en demonstration utanför parlamentet i Storbritannien i höstas. Brexit fortsätter att tära på relationerna mellan Bryssel och London. Arkivbild.
EU-flaggan och den brittiska flaggan under en demonstration utanför parlamentet i Storbritannien i höstas. Brexit fortsätter att tära på relationerna mellan Bryssel och London. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Uppgifter i brittiska tidningen The Times om att en lösning är på gång i den tvist om reglerna som pågått i flera år tillbakavisas av en talesman för premiärminister Rishi Sunak på onsdagen.

– Det finns fortfarande mycket arbete att göra på alla områden, med betydande skillnader mellan Storbritanniens och EU:s positioner, säger talesmannen enligt nyhetsbyrån AFP.

I Bryssel vill kommissionsordförande Ursula von der Leyen inte ge några detaljer om diskussionerna.

– Men det är konstruktiva samtal, säger hon på en presskonferens.

I tisdags var det tre år sedan Storbritannien lämnade EU. Frågan om hur gränsen mellan Nordirland och Irland ska hållas öppen för att undvika återupptagna våldsamheter fortsätter dock att skapa problem i relationerna. Framför allt råder missnöje hos det Londonvänliga unionistpartiet DUP i Nordirland, som anser att reglerna diskriminerar landsdelen jämfört med andra delar av Storbritannien.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.