Annons

Kosovo signerar EU-ansökan – Belgrad förargat

Kosovos ledare har skrivit under en formell ansökan om kandidatstatus till EU.
Beskedet följdes – inte oväntat – av omedelbara protester från ärkefienden Serbien.
EU • Publicerad 14 december 2022
Kosovos premiärminister Albin Kurti under en presskonferens i Bryssel i april 2021.
Kosovos premiärminister Albin Kurti under en presskonferens i Bryssel i april 2021.Foto: Kenzo Tribouillard/AP/TT

Serbien uppmanar EU att göra processen kort med Kosovo och avfärda landets ansökan omgående.

Ansökan skrevs på onsdagen under av Kosovos president, talman samt premiärminister i Pristina. Dokumentet kommer att lämnas över till EU:s nuvarande ordförandeland Tjeckien på torsdagen.

Annons

– Det här är början på ett nytt kapitel, sade Kosovos premiärminister Albin Kurti och tillade att kommande framsteg i EU-processen nu beror på landets villighet till reformer som stärker demokratin och ekonomin.

EU:s medlemsländer och Europaparlamentet har samtidigt enats om en plan för att låta invånare i Kosovo resa visumfritt in i EU.

De nya reglerna ska träda i kraft före den 1 januari 2024 och ska tillåta två 90-dagars besök per år, lyder uttalanden från parlamentet och Europeiska rådet.

Vägen innan Kosovo kan släppas in i EU-värmen tros dock bli både lång och svår – inte minst på grund av spänningarna med Serbien, som Kosovo utropade sig självständigt från 2008. Belgrad uppger att man kommer att uppmana de fem EU-länder som inte erkänt Kosovo (Grekland, Spanien, Rumänien, Slovakien och Cypern), plus Ungern, att sätta käppar i hjulet för Kosovo i Bryssel.

Vissa av länderna på västra Balkan har stått i EU:s väntrum i över tio år – Nordmakedonien i hela 18. Framför allt kvarstår frågetecken kring rättssäkerhet, korruption och organiserad brottslighet. Även Serbien vill bli medlemmar i unionen.

Fakta: I EU:s väntrum

Fyra länder förhandlar för tillfället om EU-medlemskap: Montenegro (sedan 2012), Serbien (sedan 2014), Albanien (sedan 2022) och Nordmakedonien (sedan 2022). För de två sista har dock inga av de 33 formella förhandlingskapitlen ännu öppnats.

Även med Turkiet har förhandlingar inletts (2005) men sedan frusits med anledning av kritik mot den demokratiska utvecklingen i landet.

Formell status som kandidatländer har sedan i somras även Ukraina och Moldavien. Bosnien och Hercegovina, som ansökte om medlemskap 2016, väntas nu också få samma status.

Därutöver har även Georgien (i våras) ansökt om EU-medlemskap, men utan att ännu beviljas kandidatstatus.

Kosovo räknas i sin tur som "potentiell kandidat" och väntas lämna in sin ansökan under torsdagen, trots att landet inte har erkänts som självständigt av alla nuvarande 27 EU-länder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons