Annons

Kraftigt nedåt på börserna i Asien

De ledande börserna i Asien öppnade kraftigt nedåt på tisdagen efter turbulensen i den amerikanska banksektorn.
Börs • Publicerad 14 mars 2023
Investerare är oroliga att den uppkomna amerikanska bankturbulensen ska sprida sig. Arkivbild.
Investerare är oroliga att den uppkomna amerikanska bankturbulensen ska sprida sig. Arkivbild.Foto: Koji Sasahara/AP/TT

Vid klockan 13 lokal tid hade handeln återhämtat sig något i Tokyo. Det ledande Nikkei 225-indexet är ned 1,9 procent, medan det bredare Topixindexet har fallit 2,3 procent.

I Hongkong har nedgången snarare tilltagit. Hang seng-indexet är ned 1,9 procent vid lunch, lokal tid. Kompositindexen i Shanghai och Shenzhen handlas nedåt 0,9 procent respektive 1,2 procent.

Annons

Handeln präglas av kollapsen av den amerikanska nischbanken Silicon Valley Bank (SVB). Investerare är oroliga att turbulensen ska sprida sig till fler finansinstitut.

I bakgrunden finns också den amerikanska centralbanken Federal Reserves (Fed) räntemöte nästa vecka, då en höjning av styrräntan väntats med ytterligare 0,25 procentenheter. En del investerare förväntar sig nu att räntehöjningen helt uteblir, med anledning av den uppkomna bankkrisen.

Utvecklingen på Wall Street var blandad på måndagen. I delar av banksektorn rasade aktierna dock rejält.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons