GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kravet: Skylt om halsen för att få gå på toa

Utbildning • Publicerad 18 januari 2023
Elever på en skola i Landskrona måste ha en särskild skylt hängande om halsen, märkt med en bild på en toalett, för att under lektionstid få gå på toa. Arkivbild.
Elever på en skola i Landskrona måste ha en särskild skylt hängande om halsen, märkt med en bild på en toalett, för att under lektionstid få gå på toa. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

För att få gå på toaletten under lektionstid måste eleverna på Engelska skolan i Landskrona hänga en blå skylt om halsen. Kravet på det som skolan kallar "Bathroom Pass" upprör föräldrar som HD/Sydsvenskan talat med.

– Jag går igång på alla cylindrar här. Det är så dumt. Vilken arbetsplats hade godkänt något liknande? säger en av dem, Angelie Fröjd, till tidningen.

Hon tror att kravet kan leda till att elever undviker att gå på toaletten. Även Lilian Helgason, ordförande för Sveriges elevråd, ser en sådan risk.

– Man skulle aldrig utsätta någon annan anställd på skolan för det här. På vilken arbetsplats som helst hade det varit märkligt om en chef sa att ska du gå på toa, ska du ha en skylt med dig så att alla vet, säger hon till HD/Sydsvenskan.

På den blåa skylten finns en bild av en toalett. Skolans rektor Alma Fazlic berättar i ett mejlsvar till tidningen att rutinen funnits sedan skolan öppnade, först för yngre elever och sedan för äldre. ”På en skola finns hundratals olika rutiner, som alla tillsammans är till för att skapa en fungerande och trygg skolmiljö", skriver rektorn.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.