Krimpoddar att lyssna på i påsk

kultur och nöje Det finns naturligtvis massor av krimpoddar, både bra och mindre bra, men här är några favoriter:
Publicerad 17 april 2019 • Uppdaterad 25 november 2021

På engelska:

Serial: I första säsongen granskar Sarah Koenig metodiskt mordet på 18-åriga Hae Min Lee, som försvann på väg hem från skolan den 13 januari 1999 i Baltimore County i Maryland.

Bear brook: Om ett olöst mordfall där kvarlevorna efter fyra oidentifierade mordoffer, en kvinna och tre flickor, hittades i tunnor i Brook State Park i Allenstown i New Jersey 1985 och 2000. Detaljerad, välgjord och mycket intressant, inte minst för att utredningen blev den första där man använde dna från släktforskningssajter i brottsutredningar, något som nyligen bidrog till att en misstänkt våldtäktsman i Sverige kunde hittas, 24 år senare.

Someone knows something: I första säsongen återvänder den kanadensiske filmaren David Rigden till stan där han växte upp för att utforska fallet med femåringen som försvann spårlöst under en fisketur 1972. Välgjord, välunderbyggd och spännande på ett lågmält, icke spekulativt, sätt. I andra säsongen undersöker han vad som hände med Sheryl Sheppard, skönhetsdrottningen som försvann spårlöst 1998. Fallet har aldrig fått sin upplösning och hennes kvarlevor har inte hittats.

In the dark: Säsong 1 handlar om Jacob Wetterling, en 11-årig pojke som blev tagen av en okänd man en kväll 1989. I podcasten, där Madeleine Baran leder ett team av undersökande journalister, avslöjas hur dåligt polisarbete ledde till att det dröjde 27 år innan hans kropp, och den skyldige, hittades.

På svenska:

Rättegångspodden: Nils Bergman går metodiskt igenom olika svenska rättsfall, till exempel mordet på Tova Moberg, där han blandar intervjuer med hennes mamma och vänner med mycket material från rättegången. Fallen presenteras på ett respektfullt sätt, utan att det frossas i detaljer.

Spår: I sju säsonger har Anton Berg och Martin Johnson på ett ambitiöst och vederhäftigt sätt granskat mordet i Kalamark, Rinkebymordet 2002, Operation Playa–Sveriges största kokainmål, Raggarmordet, sprängningen av restaurang Fountainbleau, Förlösamordet och just nu sänds Brandkärrsmordet, om mordet på en kvinna i bostadsområdet Brandkärr i Nyköping 2006.

bild 1/4
Kaj Linna, nyligen frisläppt efter tretton år i fängelse, oskyldigt dömd för mord. Foto: TT
Med en krimpodd i lurarna kan du ta påskekrimen med dig ut i det vackra vårvädret. Foto: TT
Sarah Koenig med ett av priserna Serial vunnit. Foto: TT
David Ridgen (i mitten) gör podd om olösta brott. Foto: TT
Kaj Linna, nyligen frisläppt efter tretton år i fängelse, oskyldigt dömd för mord. Foto: TT
Med en krimpodd i lurarna kan du ta påskekrimen med dig ut i det vackra vårvädret. Foto: TT
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.