Krisande SBB stoppar utdelning och nyemission

Fastighetsbolaget SBB stoppar utbetalningen av företagets aktieutdelning. Det krisande bolaget ställer också in en aviserad nyemission av D-aktier på 2,6 miljarder kronor.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2023
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) är en favorit bland småsparare på börsen. Arkivbild.
Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) är en favorit bland småsparare på börsen. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det meddelar Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) sent på måndagskvällen i ett pressmeddelande efter ett extrainsatt styrelsemöte.

"SBB arbetar vidare med tidigare aviserade försäljningar i syfte att fortsätta stärka bolagets finansiella position. Åtgärderna enligt ovan syftar till att stärka bolagets likviditet", skriver bolaget.

Sänkt kreditbetyg

Fastighetskoncernen är svårt omskakad efter att amerikanska kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's (S&P) sänkt kreditbetyget till skräpnivå. Beslutet är en varning till långivare och investerare för hög risk.

SBB:s B-aktie – bland de mest omsatta på Stockholmsbörsen – rasade på måndagen och stängde handelsdagen på minus 19,9 procent som en omedelbar följd av betygssänkningen. Bolagets D-aktie föll 26,6 procent.

Styrelsens akuta beslut på måndagskvällen innebär att aktieutdelningen senareläggs till en tidpunkt strax före nästa årsstämma, som enligt planerna hålls i maj nästa år.

För att justera det tidigare utdelningsbeslutet för A-, B och D-aktier kommer styrelsen att kalla till en extra bolagsstämma. Den väntas äga rum i början av juni.

Ingen nyemission

När det gäller nyemissionen av D-aktier, som meddelades i slutet av april, kommer den inte att genomföras eftersom S&P-beskedet gör att räntorna på SBB:s skuld kommer att stiga.

"Marknadens reaktion därefter har omöjliggjort att framgångsrikt genomföra företrädesemissionen på avsedda villkor", skriver SBB i pressmeddelandet.

SBB redovisade i slutet av februari en brakförlust för årets första kvartal till följd av stora nedskrivningar av värdet på fastigheter och finansiella instrument. I samband med det bad bolaget ägarna om ett kapitaltillskott på 2,6 miljarder kronor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.