Annons

Kristersson lovar att inte svika välfärden

Statsminister Ulf Kristersson (M) lovar mer resurser till kommuner och regioner i höstens budget. Vården, skolan och omsorgen ska inte lämnas åt sitt öde.
– Men det betyder inte att det finns hur mycket pengar som helst, och det betyder inte att alla kommer att tycka att det är tillräckligt mycket, säger Kristersson.
Politik • Publicerad 12 september 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) lovar att inte svika välfärden.
Statsminister Ulf Kristersson (M) lovar att inte svika välfärden.Foto: Anders Wiklund/TT

Ett nytt riksdagsår har precis startat och därmed ett nytt arbetsår för regeringen och samarbetspartnern Sverigedemokraterna.

På tisdagen presenterade statsministern sin regeringsförklaring. En katalog över allt han vill få gjort under kommande år.

Annons

– I höstens budget kommer vi att prioritera välfärden. Vi tillför resurser för att hjälpa kommuner och regioner att klara sig igenom den svåra ekonomiska tid som Sverige befinner sig i, säger Kristersson.

Men han vill inte berätta hur mycket pengar som avsätts till kommuner och regioner i budgeten som presenteras i sin helhet den 20 september.

– Vi förstår att inflationen drabbar väldigt brett, och den drabbar också de viktiga välfärdsverksamheterna, säger Kristersson.

– Men det betyder inte att det finns hur mycket pengar som helst, och det betyder inte att alla kommer att tycka att det är tillräckligt mycket. För alla kommer att känna av den här höga inflationen, ingen går skadefri ur hög inflation.

"Väldigt stora tillskott"

Även Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anser att välfärden ska prioriteras.

– Det är sverigedemokratisk politik i allra högsta grad. Det är en väldigt bra prioritering, säger Åkesson.

Inte heller han vill avslöja hur stora tillskotten blir i den budget som M, KD, SD och L har förhandlat fram.

– Men väldigt stora tillskott vågar jag ändå utlova. Framför allt regionerna genomgår just nu ett potentiellt stålbad som vi måste hantera, säger han.

Jimmie Åkesson anser att Kristerssons regeringsförklaring präglas av SD:s politik, särskilt när det gäller migrations-, energi- och rättspolitiken. Helt naturligt, anser han, eftersom den bygger på Tidöavtalet som M, SD, KD och L enats om.

– Det var avgörande för att vi skulle släppa fram den här regeringen. Min bedömning är att regeringen och berörda departement är medvetna om vikten av att leverera de Tidöreformer som vi har kommit överens om, säger Åkesson.

"Mördar för prestige"

Annons

I förra höstens regeringsförklaring, Kristerssons första, pekade han ut fyra krävande uppgifter för regeringen: att komma åt den grova gängkriminaliteten, ta sig igenom en lågkonjunktur med hög inflation, komma ur energikrisen och leda Sverige in i Nato.

På alla de områdena återstår arbete att göra.

Till exempel kommer ständigt nya rapporter om skjutningar och sprängningar.

– Våldet kryper allt lägre ner i åldrarna. Tioåringar lockas med hamburgare medan 15-åringar mördar för pengar och prestige. Inget annat land i Europa är ens i närheten av den svenska våldsutvecklingen, säger Kristersson.

Kristersson betonar att det måste till både mer repressiva och mer preventiva åtgärder för att lyckas i kampen mot gängbrottsligheten.

– Det finns ingen motsättning mellan det hårda och det mjuka, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons