Kristersson (M) vill se ny krislag i Sverige

Inrikes • Publicerad 11 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ulf Kristersson (M) tycker att Sverige behöver stöd i en ny lagstiftning vid civila kriser. Arkivbild.
Ulf Kristersson (M) tycker att Sverige behöver stöd i en ny lagstiftning vid civila kriser. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Smittskyddslagen räcker inte, menar Ulf Kristersson (M). Nu vill Moderaterna inrätta en ny lagstiftning som gör att regeringen får mer befogenheter i kristider, uppger Kristersson i Ekots lördagsintervju.

Ulf Kristersson menar att där många andra länder har krislagstiftningar så brister Sverige, som har sådan lagstiftning för krig men inte för civila kriser.

Ett antal statliga utredningar har konstaterat samma sak, det saknas reglering av regeringens befogenheter i kriser som inte är krig. Moderaternas förslag om en krislag kom efter diskussioner om att ändra i smittskyddslagen för att stoppa spridningen av coronaviruset, ett förslag som Moderaterna var kritiska mot men som partiet till slut valde att stödja.

Enligt Kristersson finns det flera möjliga scenarion där den föreslagna krislagen kan komma att bli aktuell i framtiden.

– Terrorattentat, och det kan ju hända väldigt många saker som ni nästan har tänkt bort sedan kalla krigets dagar, säger Ulf Kristersson i Ekot.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.