Annons

Kristersson övertygad om Nato-ja

Sverige väntar fortfarande på att bli insläppt i Nato.
Statsminister Ulf Kristersson (M) känner sig dock trygg med överenskommelsen som slöts vid Natos toppmöte i Vilnius i somras.
Politik • Publicerad 12 september 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) fotograferad i samband med riksmötets öppnande på tisdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) fotograferad i samband med riksmötets öppnande på tisdagen.Foto: Pontus Lundahl/TT

– Vi har en överenskommelse, vi har skakat hand, jag har inga skäl alls att tro att det inte gäller, säger Kristersson i samband med riksmötets öppnande.

Vid toppmötet i Vilnius ingicks ett avtal mellan Turkiet, Sverige och Nato om att Turkiet ska att godkänna Sverige "så snart som möjligt".

Annons

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har dock efter det skapat ny osäkerhet. På söndagen hänvisade han till att beslutet om att ratificera medlemskapet inte är hans utan parlamentets.

TT: Blir det ett ja från Turkiet i oktober?

– Ett exakt datum kan jag inte ge, det kan bara det turkiska parlamentet ge, men att vår överenskommelse kommer att hålla är jag helt övertygad om, säger Kristersson.

Utrikesminister Tobias Billström (M) instämmer.

– Vi förhåller oss till det "statement" som gjordes i samband med Vilnius, då den turkiske presidenten, den svenske statsministern och Natos generalsekreterare tog i hand.

Turkiet har därmed förbundit sig att överlämna den svenska Natoansökan till parlamentet, fortsätter Billström.

– Och se till att den skyndsamt kan ratificeras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons