Annons

Kristersson: Uppsala kunde varit visitationszon

Uppsala hade kunnat vara en visitationszon om ett sådant system funnits på plats, enligt statsminister Ulf Kristersson (M).
Han lovar att göra det som krävs för att stoppa våldet.
Brott • Publicerad torsdag 14:04
Statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M).Foto: Christine Olsson/TT

Kristersson kommenterar den senaste dödsskjutningen i Vasastan i Stockholm, som alltså är den tredje under veckan.

– Det säger något om vad som händer i vårt samhälle just nu. Det säger också något om att de här gängen, de kommer inte att sluta av sig själva. De kommer att fortsätta tills de antingen är inlåsta eller utkastade.

Annons

Statsministern konstaterar att det är "hämnd på hämnd", grupperingar som skiftar och ligger i krig med varandra.

– Vi kommer att göra det som krävs för att stoppa de här gängen, säger han.

Ta vapen

Hade Sverige haft ett system med visitationszoner så hade Uppsala, där flera skjutningar skett den senaste tiden, kunnat vara ett sådant område, enligt statsministern.

– Likt Christiania i Köpenhamn, där polisen har fått extraordinära möjligheter att helt enkelt ta de vapen som finns bland de människor som de misstänker rör sig i kriminella miljöer.

– Det hade kunnat vara på plats just nu.

En utredning ser just nu över frågan om visitationszoner och ska presenteras i januari.

Polisen avgör

TT: Ska en hel kommun kunna vara en visitationszon?

– Det kommer dels att bero på hur lagförslaget utformas och framför allt på hur polisen väljer att tillämpa det i det konkreta fallet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

– Men poängen är att det här verktyget hade kunnat vara på plats om Socialdemokraterna och andra partier stött Moderaterna hösten 2019 när vi lade fram det här.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons