Kristianstad satsar på ägarlägenheter

Skåne/Kristianstad En fjärdedel av de ägarlägenheter i landet som inrapporterats till Lantmäteriet återfinns i Kristianstad.
Publicerad 6 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Stafvreparken – ett landets störta ägarlägenhetsprojekt. 92 lägenheter ska byggas. Illustration: Sesam Arkitektkontor
Stafvreparken – ett landets störta ägarlägenhetsprojekt. 92 lägenheter ska byggas. Illustration: Sesam Arkitektkontor

En fjärdedel av de ägarlägenheter i landet som inrapporterats till Lantmäteriet återfinns i Kristianstad. 92 av 417 lägenheter som är på gång uppförs i Kristianstad.

Lagändringen som gör det möjligt att bygga ägarlägenheter kom för ett år sedan, men det finns bara färdiga objekt på sex platser i landet – Ystad, Helsingborg, Växjö, Karlstad, Tanum och Öland.C Fast (Christianstads Fastighets AB) var snabbt igång med sitt projekt efter lagändringen, och ska uppföra 92 ägarlägenheter på Lasarettsboulevarden. Satsningen går under namnet Stafvreparken. Husen som uppförs ska stå klara 2011.

Det är det centrala läget, med skolor, service och handel på bekvämt gångavstånd som ska locka folk att bosätta sig i Stafvreparken, hoppas C Fast.Lantmäteriet tror att byggandet av ägarlägenheter kommer att öka framöver. Finanskrisen gav den nya lagen en dålig start, och byggförsäkringar och låneerbjudanden var en bristvara. – Det vi ser nu är en islossning, säger marknads-chefen Agneta Ericsson på Lantmäteriet till nyhetsbyrån Sirén. Försäkringsbolag och banker har börjat ta fram paket för sådana här projekt.

Ägarlägenheter är en ny boendeform, som innebär att den som köper en lägenhet äger bostaden fullt ut. Lägenheten blir som en fastighet i fastigheten. En person kan äga en eller flera ägarlägenheter.

– Det är en transparent boendeform. Du ser vad du får för pengarna, samtidigt som du äger ditt eget boende, säger Per Persson i C Fast.Stafvreparken är ett de största ägarlägenhetsprojekten hittills i Sverige, och Per Persson och hans kollegor i C Fast får många frågor från branschfolk om satsningen.– Vi ställer gärna upp och informerar om vårt upplägg, som vi har tagit fram tillsammans med Sparbanken 1826.

– Det pratas mycket om det här i och med att det är ett nytt fenomen, men ägarformen – att man äger sin egen bostad har funnits i alla tider. Det är bara bra om det byggs fler ägarlägenheter runtom i landet.– En ägarlägenhet är som ett radhus på höjden. Svårare än så är det inte. Jag tror att det blir väldigt vanligt i Sverige på sikt, säger Per Persson.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.