Annons

Kritik mot Oslopolisens nya insats

Vänsterpartiet Rødt är kritiskt mot Oslopolisens insats riktad mot utsatta områden i den norska huvudstaden.
Norge • Publicerad 25 mars 2023
Politi i Oslo på plats i Tøyen, ett av de utpekade områdena i Oslo.
Politi i Oslo på plats i Tøyen, ett av de utpekade områdena i Oslo.Foto: Alf Simensen/AP/TT

Polisen i Oslo har, inspirerad av Sverige, identifierat ett antal utsatta områden där man kommer att förstärka sina insatser. I veckan har man förstärkt insatserna med bland annat vapenvisitationer.

– Polisen genomför inga massvisiteringar i Holmenkollen eller Montebello. När de riktar in sina insatser på det sättet stigmatiserar de också stadsdelar och områden som tyvärr både politiker och media talar negativt om i alldeles för stor utsträckning, säger Siavash Mobasheri.

Annons

Han är gruppledare för Rødt i Oslos kommunfullmäktige, och anser inte att Oslopolisen har något att lära sig av svenska polisens satsning mot utsatta områden.

De sex områden har valts ut baserat på faktorer som låg inkomst, låg utbildning, kort boendetid i Norge och andel ensamstående föräldrar, inspirerade av hur svensk polis arbetat.

– Här sorterar man efter hudfärg och intäkter, säger Mobasheri.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons