Kritiserade azofärger kvar

Nyheter Många av de svenska livsmedelsföretagen och de stora butikskedjorna lovade i fjol att azofärgerna successivt ska bort.
Publicerad 28 januari 2009 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Många av de svenska livsmedelsföretagen och de stora butikskedjorna lovade i fjol att azofärgerna successivt ska bort. Ändå finns de kvar i en mängd varor som drycker, snacks, bakverk och godis, enligt en kartläggning som presenteras i tidningen Råd och Rön. - Det här är helt onödiga ämnen som dessutom ofta finns i varor som vänder sig till barn. Det finns ingen som helst konsumentnytta med dem, och bara misstanken om att de kan orsaka skador borde räcka för att de ska försvinna, säger Jan Bertoft.

Azofärger är bjärt färgade tillsatsämnen som var förbjudna i Sverige fram till EU-inträdet. De kan ge allergiska reaktioner hos känsliga personer, och de skapade stora rubriker hösten 2007 då brittiska forskare publicerade en studie i den tunga medicintidskriften The Lancet som visade att azofärger kan ge barn beteendestörningar. Efter en del käbbel på EU-nivå landade azofärgernas öde i ett kompromissbeslut i fjor: De får finnas kvar, men produkterna ska märkas. Det räcker inte, anser Sveriges Konsumenter.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.