Annons

Kritiserat säkerhetsstöd ska göras om

Attacker och hot har riktats mot hbtqi-evenemang i sommar. Nu ska stödet till civilsamhället för att höja säkerheten göras om.
Politik • Publicerad 18 september 2023
Statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholms prideparad i juli.
Statsminister Ulf Kristersson (M) i Stockholms prideparad i juli.Foto: Oscar Olsson/TT

Under sommaren fick ett transkollo för barn utanför Linköping ställas in efter att det mottagit hot.

Och i slutet på juni utsattes Västerås Pride för en attack när en grupp män misshandlade en deltagare i evenemanget svårt.

Annons

Judiska och muslimska församlingar i Sverige vittnar också om att de ständigt måste tänka på säkerheten.

Civilsamhället och trossamfund kan i dag söka statsbidrag för så kallade säkerhetshöjande åtgärder. Det kan handla om att ta in vakter i lokaler, på ett läger eller en festival.

Statsbidraget utökas i regeringens höstbudget från 30 till 74 miljoner kronor nästa år.

Samtidigt har stödet fått svidande kritik i en rapport från Statskontoret, som granskar statlig styrning. Myndigheten framför att stödet fungerar sämst för de som behöver det som mest.

Det är den som söker pengarna först som får ta del av dem, snarare än den som är mest utsatt. Stödet kan i dag inte heller användas för säkerhetsutbildning av personal.

Nu meddelar regeringen att modellen under hösten ska ändras så att organisationer med störst behov får medel.

"Vi ser i dag hur människor väljer att ta av sig religiösa symboler när man är på offentliga platser och hur lokaler vandaliseras och förstörs för att sprida skräck och tystnad. Det är inget vi tysta kan stå och se på", skriver socialminister Jakob Forssmed (KD) i en kommentar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons