Annons

Kryptosparare: Kan bli blåst 20 gånger om dagen

Trots raset är kryptoinvesterare som TT pratat med hoppfulla om framtiden – men varnar också dem som ger sig in på marknaden.
Ekonomi • Publicerad 25 juni 2022
Zanno Jacklin som handlar med kryptovaluta.
Zanno Jacklin som handlar med kryptovaluta.Foto: Adam Ihse/TT
I dollar, juli 2020–23 juni 2022.
I dollar, juli 2020–23 juni 2022.Foto: Johan Hallnäs
"Jag tror på en uppgång om 3-4 månader", säger Zanno Jacklin, som handlar med kryptovalutor.
"Jag tror på en uppgång om 3-4 månader", säger Zanno Jacklin, som handlar med kryptovalutor.Foto: Adam Ihse/TT
Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde har tidigare sagt att kryptovaluta "inte är värt någonting".
Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde har tidigare sagt att kryptovaluta "inte är värt någonting".Foto: Stina Stjernkvist/TT

43-åriga Zanno Jacklin från Borås började investera i krypto för tre år sedan. Då var det framför allt bitcoin, men nu handlar han i flera olika kryptovalutor.

Ibland handlar han mer aktivt, medan han i andra perioder köper för att hålla länge. Zanno har vant sig vid volatiliteten, berättar han.

Annons

– Marknaden var överhandlad under slutet av förra året. Alla priser var högre än de borde vara. En liten nedgång var väntad, sedan kom det både hög inflation och krig, säger han.

Han nämner även en ökad osäkerhet bland investerare efter "vad som hände med terra".

Det är en så kallad "stable coin" – kryptovalutor som skapades för att vara just stabila, och där kursen i teorin var bunden till USA-dollarn. Med det upplägget skulle en terra alltid kunna bytas mot en dollar.

Ändå kollapsade valutan i maj, ned 99 procent.

"Uppgång om 3–4 månader"

Men generellt tror Zanno Jacklin att kryptonedgången är temporär – och ser det som ett bra tillfälle att köpa mer.

– Det har tidigare varit svackor och de har varat i ungefär en månad. Det beror på hur ekonomin ser ut i övrigt. Men jag tror på en uppgång om 3–4 månader, säger han.

TT: Har du köpt mer på sistone?

– Jag köper alltid mer och jag försöker hålla ett öga på de valutor som verkar intressanta. Frågan är snarare hur länge jag håller dem. Förutom några valutor som jag hållit på ett tag, så köper jag i princip bara kortsiktigt just nu. Då spelar priset ingen roll, säger han.

Enligt SEB:s chefsstrateg Johan Javeus har raset flera orsaker – men den absolut viktigaste faktorn är att börsen gått ned så mycket. Och när förvaltare plockar bort sina mest riskfyllda tillgångar brukar det bli kryptovalutor som lämnar portföljen först.

– Ju mer riskfylld en tillgång upplevs vara, desto större blir säljtrycket. Och det finns inget mer riskabelt än krypto, säger han.

Annons

De stora kursändringarna kan också tillskrivas svårigheten att värdera kryptovalutor, då de inte alltid har någon inneboende avkastning som en ränta eller en utdelning. Europeiska centralbankschefen Christine Lagarde har tidigare sagt att kryptovaluta "inte är värt någonting".

– Det blir en fråga om vad marknaden tycker att det är värt vid varje tidpunkt. Många som försöker förutspå prisutvecklingen för kryptovalutor använder sig av en så kallad teknisk analys där man letar efter mönster i hur priserna rört sig tidigare, säger han.

Javeus menar att en sådan viktig prisnivå låg vid 30 000 dollar och när den stödnivån bröts bidrog det till att fallet därefter blev extra kraftigt. Även nivåerna runt 20 000, där bitcoin ligger just nu, beskriver han som viktiga eftersom det sammanfaller med toppen från 2017.

Chefstrategen har två tips till dem som är intresserade av att investera i krypto: Läs på, och satsa aldrig mer än vad du har råd att förlora.

– Framför allt det senare är extra viktigt ju mer spekulativ och volatil en tillgång är.

Fler ägare av kryptocertifikat

Den dominerande kryptovalutan bitcoin rasade 20 procent under förra veckan till den lägsta nivån sedan december 2020, och enligt CNBC drog det ned kryptomarknadens hela värdering till under 1 000 miljarder dollar – ner från 3 000 miljarder i november. Nu ligger den strax över 20 000 dollar.

Det är inte bara bitcoin som dyker. Ether, den näst största kryptovalutan i världen, rasade 17 procent på en dag, och är sedan dess ned cirka 30 procent.

Trots nedgångarna är intresset för kryptovalutor hos nätmäklaren Avanza stort. I dag äger knappt 86 000 kunder kryptocertifikat hos dem. Ungefär en tredjedel av dem är i åldersgruppen 18-30 år.

Ägandet har dessutom ökat – för ett år sedan var det 74 000 kunder som ägde ett sådant certifikat. Däremot har värdet på innehaven minskat enormt: Från ett snittinnehav på drygt 93 000 för ett år sedan, till knappt 39 000 i dag.

"Vi kan konstatera att intresset för kryptotillgångar har vuxit, inte minst bland unga kvinnor. Att snittinnehavet sjunkit beror till största del på de kraftiga nedgångar vi sett på kryptomarknaden den senaste tiden", skriver bankens sparanalytiker Moa Langemark i ett e-brev.

Annons

Hon tillägger att deras kunder under den gångna veckan köpt betydligt mer än vad de sålt.

"Dessutom var det mer än fem gånger mer handel under förra veckan jämfört med veckan före", skriver hon.

Kryptobörs stoppade uttag

Något som även präglat oroligheterna i i marknaden är den kinesiska kryptobörsen Binance. För en knapp vecka sedan, när de stora nedgångarna började, meddelade de att alla uttag av bitcoin pausades.

En av dem som påverkades av stoppet var 39-åriga Bodenbon Johan Esperi.

– När det totaldök fick jag ett mail om att det spärrades. Det kändes konstigt men påverkade mig inte så mycket, säger han.

Sedan dess har emellertid handeln öppnat igen. Likt Zanno har Johan köpt kryptovaluta för att behålla på lång sikt, och är inte orolig över nedgången. Han ser det snarare som ett tillfälle att handla mer till rabatterat pris.

– Nog finns det alltid en risk, det måste man beakta. Därför ska man inte ha några enorma summor, och allt som läggs in ska man ha råd att förlora, säger han.

Av vad Zanno Jacklin har sett har många investerare, speciellt förstagångsköpare, blivit mer försiktiga på sistone. Även han ger tipset till nya spekulanter att läsa på om krypto, och inte handla med stora summor.

Han har också märkt av att de som köpte direkt innan nedgången "fick panik och känner att de förlorat massor av pengar", och därför antingen säljer, eller åtminstone får ökad skepsis.

Sedan har han ett konkret råd till dem som ger sig in i kryptohandel:

Annons

– Handla bara på stora plattformar. Om man följer råd på Twitter eller liknande kan man bli blåst tjugo gånger om dagen.

Fakta: Kryptovalutor

Kryptovalutor är som en elektronisk "pollett" med en unik kryptografisk kod som gör att den är svår att förfalska. Den kan köpas med vanliga pengar och sedan bytas för olika varor och tjänster.

Kryptovalutor är decentraliserade och inte beroende av en centralbank som garanterar valutans värde och äkthet. Det är i stället blockkedjeteknik och dess inneboende mekanismer som står som garant för kryptovalutan.

Bitcoin är den mest omtalade kryptovalutan men det finns tusentals olika kryptovalutor med varierande teknik och funktion.

Som mest har en bitcoin kostat 68 990 dollar – i dag motsvarande drygt 700 000 kronor. Sedan dess är kryptovalutan ned nästan 60 procent, och handlas för lite över 20 000 dollar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons