Kulturklappar för alla

Klapptips. Klappar som är svåra att ta på, klappar som låter bra eller mycket, klappar som är roliga och så en riktig Norénjulklapp förstås.
Publicerad 15 december 2014 • Uppdaterad 29 november 2021

BOK: Tove Alsterdals Låt mig ta din hand blev årets bästa svenska deckare och denna fantastiska historia som rör sig mellan Stockholmsförorten Jakobsberg och Buenos Aires och mellan nutid och 70-tal är den perfekta klappen för alla som älskar bra litteratur. Fylla gärna på paketet med pocketutgåvorna av Alsterdals två tidigare deckare - Kvinnorna på stranden och I tystnaden begravd. TEATER: Jag älskade Det blåser på månen som barn och minns fortfarande den starka upplevelsen när jag såg den på scen. Nu spelar Helsingborgs Stadsteater Eric Linklaters klassiska berättelse om Dina, Dorinda, Silverfalken, Guldpantern och det andra (till och med 24/1 2015) och bättre present för barn, barnbarn, syskonbarn eller bekantas barn är svårt att tänka sig. Se bara till att du själv får följa med som sällskap. ÖSTERGREN: Ett Östergrenpaket passar perfekt ett år som detta. Kombinera till exempel biobiljetter till Gentlemen med Östergrens nya roman Twist. Och har paketmottagaren inte läst Gentlemen eller Gangster så kan man lägga till den nyutkomna dubbelutgåvan av dessa. Gunilla Wedding

BOK: Himlakroppar av Eleanor Catton. Eleanor Catton har åstadkommit en magnifik roman för den som gillar storslagna berättelser. Himlakroppar bjuder på en underbar resa till 1800-talets Nya Zeeland och tar med läsaren på ett äventyr i guldruschen på Sydöns ostkust. TV-SERIE: The Honourable Woman (BBC). Nessa Stein är en framgångsrik anglo-israelisk affärskvinna och nyligen belönad med en adelstitel av drottningen. Men hennes förflutna döljer en hemlighet som kan hota hela hennes familj och företag. The Honourable Woman är en tankeväckande och ambitiös thriller. Tv när den är som bäst helt enkelt. BOKSERIE: The Expanse av James S.A. Corey (Leviathan Wakes, Caliban's War, Abaddon's Gate och Cibola Burn). I nära framtid har mänskligheten långsamt koloniserat vårt solsystem, men stjärnorna är utom räckhåll. Jim Holden och fyra av hans kamrater från vattenfraktaren Canterbury bordar ett övergivet rymdskepp och upptäcker där en hemlighet som kan hota mänsklighetens hela existens. Peter Olsson

BOK: Gertrud Hellbrand: Veterinären är en lovordad skildring av samtida svensk landsbygd, där ridsporten ersatt nyttojordbruket. En språkligt driven släktskildring, som spänner över tre generationer och som inte bara får hästtjejer att njuta och sträckläsa. FILM: Roy Andersson: En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.(Studio 24) Solitären och stilskaparen Roy Andersson kröner sin märkliga filmtrilogi om människans tillkortakommanden med en svit scener, där DDR-stämningar avlöses av Karl XII:s soldater på kafébesök i full historisk mundering. Allt inspelat i en före detta fabrikslokal på Östermalm.

MUSIK: Sven-Bertil Taube: Hommage (Universal). Trubadurernas trubadur fyller 80 år och slår till med en inspelning av visor från det gyllene 50-talet, inte minst av barndomsvännen, den oförtjänt bortglömde och oförliknelige Olle Adolphson, till suveräna orkesterklanger av Peter Nordahl. Jan A Johansson

OPERA: Som den operanörd jag är är en biljett till en operaupplevelse ett givet tips. Det finns mycket att se under vinter och vår: Trollflöjten kommer upp på Operaen i Köpenhamn i mitten av januari och 20 mars har Verdis Aida premiär på Malmö Opera i en spännande uppsättning av Staffan Valdemar Holm. Eller också operabio, massor av godbitar står på tur.

BOK: Årets hårda paket är Lars Lerins Naturlära med undertiteln limes norrlandicus. En underbar bok att bläddra i och titta på de vackra bilderna eller att läsa texterna: fyllda av poesi, filosofi och livsvisdom.

ELEKTRONIKFRITT: Och som tredje tips: bjud in till en elektronikfri kväll, utan tv, mobiltelefoner och ljudanläggningar. Bjud på lite gott att äta och dricka, förbered med ämnen att diskutera, böcker att läsa högt ur (varför inte just Lerins Naturlära) och låt var och en roa med sina talanger. Lars-Erik Larsson

TEATER: Gunilla Thorgrens hyllade pjäs Ottar och kärleken, som handlar om den kontroversiella sexualupplysaren Elise Ottesen Jensen, har nu tilldelats fyra extraföreställningar på Malmö Stadsteater i maj. Många av biljetterna är redan sålda, så skynda att fynda. BOK: Johannes Anyurus fantastiska och augustprisnominerade roman En storm kom från paradiset handlar om faderns liv, utspelat mot fonden av statskuppen i Uganda 1971. Boken finns nu i pocketutgåva – en bra julklapp för den som inte haft råd att köpa den inbunden.

SKAPANDE: Via Folkuniversitetets hemsida kan man köpa presentkort på en mängd olika kurser i allt från att skriva science fiction och fantasy, till fotografering, dans och teater. En julklapp för den som inte bara vill ta del av, utan också skapa, kulturen. Li Eriksdotter Andersson

BOK: Hårda paket är de bästa, det har jag alltid ansett. Numera får de gärna rymma lyrik som i sig rymmmer hela världar. Den danska poeten Inger Christensens fantastiska diktsamling Alfabet, där hela världen verkar få plats, finns nu i en rytmisk och ambitiös nyöversättning av Marie Silkeberg och Ida Linde. NORÉNJUL: En garanti för en riktig Norénjul är förstås att ge alla varsitt ex av den tidigare i år utgivna kassetten med de två volymerna, Terminal och Samhälle . Där finns Lars Noréns dramatik samlad på 2769 sidor. NOBELPAKET: Varför inte ge en bok av årets Nobelpristagare Patrick Modiano till den som bara gillar deckare? De dunkla butikernas gata handlar om en privatdetektiv som på grund av en minnesförlust måste leta redan på sin verkliga identitet. Hur spännande som helst!

Clemens Altgård

BOK: Humoristisk och hjärtevärmande är Fredrik Backmans, Min mormor hälsar och säger förlåt. Med underbart fantasiblandad verklighet visar han betydelsen av mänsklig värme och försoning, i en brutal värld.

BOK: Vill man däremot ha lågmäld nutidshistoria och psykologisk kakbaksrealism är Kristina Sandbergs, Liv till varje pris ett måste.

BOK: Och eftersom det är Tove Janssonjubileum får mitt tredje tips bli, Sent i november, en tänkvärd berättelse om sökandet efter det vi förlorat. Sophie Lossing

BOK: Eva Stina Byggmästars diktsamling Barrskogarnas barn. Med denna bok från 2014 fortsätter Byggmästar att göra mig glad och upprymd över poesins språkglädje. Den får mig dessutom att längta ut i naturen.

KURS: En kurs på folkuniversitetet, ABF, Medborgarskolan eller liknande. Det finns massvis med spännande kurser: dreja, teckna, skriv noveller eller gå en nybörjarkurs i ett språk.

TEATER: Ett besök på Malmös nyaste, yngsta och mest feministiska teater PotatoPotato på Rolfsgatan 5 i Malmö.

Evelina Stenbeck

BOK: Donna Tartts The Goldfinch (Steglitsan på svenska, men den MÅSTE läsas på engelska) kom förvisso redan senhösten 2013, men denna kolsvart cyniska och samtidigt genuint livsbejakande moderna version av Salingers klassiker The catcher in the Rye platsar tveklöst i säcken även i år. Finns dessutom i pocket nu om man vill ha en budgetklapp. TV-SERIE: En riktig liten godbit bland denna världens dvd-boxar är Parks and recreation, en subtilt skruvad komediserie om livet vid en kommunal förvaltning i USA, med Amy Poehler i sitt esse. Perfekt uppladdning inför sista säsongen, som spelas in nästa år.

TEATER: Tomtar och troll låter kanske inte som ett särdeles existentiellt tema för en barnpjäs, men Malmö stadsteaters juluppsättning De sista trollen svämmar faktiskt över av både tankar och känslor. Varmt och klokt. Gå och se. Anna Lindblom

BOK: Denna dagen, ett liv: en biografi över Astrid Lindgren. Jag har inte hunnit så långt, men är redan fast i Jens Andersens ambitiösa och fängslande biografi om Astrid Lindgren. Utan att väja för svärtan i hennes liv beskriver han en mångfacetterad författare, och kvinna som gick sin egen väg och tog konsekvenserna av det. Läs, njut och följ upp med att se den nya dokumentären om henne på SVT i jul.

TEATER: Upplevelse: 20-årsjubilerande Cirkus Cirkör och Malmö Stadsteater gör en samproduktion på temat gränser, med premiär den 8 maj på Hipp. Cirkus Cirkör vars produktioner går rakt in i hjärtat och Malmö Stadsteater, som inte räds utmaningar – resultatet kan bli lysande.

TIDSKRIFT: Ett tag var jag redo att räkna ut Filter – det kändes som att min favorittidskrift tappat stinget. Ack vad jag bedrog mig, det senaste året har formkurvan pekat rakt uppåt så unna en vän en prenumeration och läsning som varar länge om ämnen du inte på förhand visste intresserade dig. Pernilla Ekdahl

bild 1/11
Denna dag
Twist av Klas Östergren.
En duva satt på en gren och funderade. Foto: Triart
Himlakroppar av Eleanor Catton.
Bjud på något gott att äta.
Foto: TT
Ottar och Kärleken. Foto: Frank Hällquist
De dunkla butikernas gator.
The Goldfinch
Liv till varje pris.
Denna dag
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.