Annons

Värme i kylan för kung och kommission

Med kung Carl XVI Gustaf och hela EU-kommissionen på plats i Kiruna drar Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd i gång på allvar.
Första insatsen: att visa upp svensk gruvdrift i norr som både modern och hållbar.
EU • Publicerad 12 januari 2023
Kung Carl Gustaf, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med ett fototillfälle tillsammans med svenska ministrar och EU-kommissionärer inför torsdagskvällens middag på Ishotellet Jukkasjärvi.
Kung Carl Gustaf, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med ett fototillfälle tillsammans med svenska ministrar och EU-kommissionärer inför torsdagskvällens middag på Ishotellet Jukkasjärvi.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sveriges EU-ordförandeskap invigs under Europeiska kommissionens besök i Kiruna. Polisen med förstärkningsvapen vid avspärrning utanför hotell Scandic Kiruna.
Sveriges EU-ordförandeskap invigs under Europeiska kommissionens besök i Kiruna. Polisen med förstärkningsvapen vid avspärrning utanför hotell Scandic Kiruna.Foto: Jonas Ekströmer/TT
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström efter pressträff vid LKAB i Kiruna.
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström efter pressträff vid LKAB i Kiruna.Foto: Marko Säävälä/TT
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kung Carl Gustaf inför torsdagskvällens middag på Ishotellet Jukkasjärvi.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kung Carl Gustaf inför torsdagskvällens middag på Ishotellet Jukkasjärvi.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Avstängningar och stor polisnärvaro råder i Kiruna när man nu plötsligt står i rampljuset för hela EU. Med ordförande Ursula von der Leyen i spetsen finns hela den mäktiga EU-kommissionen på plats, liksom hela den svenska regeringen.

Här väntar en gemensam överläggning, men också besök i LKAB:s gruva och på rymdcentret Esrange. Ett särskilt välkomnande hålls även av kung Carl Gustaf som är på plats för att också hålla ett eget möte med ordförande von der Leyen.

Annons

På ishotellet i Jukkasjärvi fick von der Leyen presentera alla sina kommissionärer för kungen och statsminister Ulf Kristersson (M) på torsdagseftermiddagen.

"Sverige bjuder på samhörighet och värme i vinterkylan. Vi ser fram emot ett produktivt halvår tillsammans. Nu kör vi!", skrev von der Leyen på Twitter – på svenska.

Gruvbesök

I Kiruna finns också ett 70-tal influgna EU-korrespondenter från Bryssel på plats. De fick visserligen inte vara med vid ceremonierna på ishotellet – men fick i alla fall plats nere i LKAB:s gruva, på drygt 500 meters djup.

Där passade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på att betona vikten av den svenska gruvdriften.

– Den här platsen går i spetsen för den gröna omställningen i Europa, sade Busch som tillsammans med LKAB:s vd Jan Moström också höll presskonferens om de fynd av sällsynta jordartsmetaller som gjorts i Per Geijer-fältet i Kiruna.

– Nu har vi det underlag som vi behöver för att visa att det här är en stor och rik fyndighet, sade Moström.

TT: Och den ligger inte till så att ni behöver flytta Kiruna en tredje gång?

– Nja, jag höll på att säga att det vet man aldrig. . . Men vi utgår från att vi inte ska flytta staden, åtminstone under väldigt lång tid.

Grönare och säkrare?

Norrlandsbesöket fungerar som en sorts invigning av Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd, som inleddes den 1 januari och pågår till den 30 juni. Under den tiden får Busch och övriga ministrar en nyckelroll när det gäller att samla ihop EU-ländernas åsikter om allehanda lagförslag.

– Vårt ledarskap under de kommande sex månaderna kommer att fokuseras på ambitionen att göra Europa grönare, säkrare och friare. Det är nyckelorden, lovade statsminister Ulf Kristersson (M) i ett möte med EU-korrespondenterna i Stockholm i onsdags.

Annons

Fredag eftermiddag håller han dessutom en gemensam presskonferens tillsammans med kommissionsbasen von der Leyen i Kiruna.

Fakta: Sveriges ordförandeskap i EU

Sverige är under första halvåret 2023 ordförandeland i EU:s ministerråd. Det betyder att svenska tjänstemän och ministrar blir ansvariga för att hantera en stor mängd möten och förhandlingar mellan EU:s medlemsländer i Sverige, men också i Bryssel och Luxemburg.

Ordförandeskapet roterar mellan medlemsländerna för ett halvår i taget. Så här ser ledningslistan ut för de kommande fem åren:

2023: Sverige (vår), Spanien (höst)

2024: Belgien (vår), Ungern (höst)

2025: Polen (vår), Danmark (höst)

2026: Cypern (vår), Irland (höst)'

2027: Litauen (vår), Grekland (höst).

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons