Annons

Kvinnor erbjuds cancervaccin vid cellprov

Hälsa • Publicerad 6 augusti 2023
En kvinna får en spruta med hpv-vaccin. Arkivbild.
En kvinna får en spruta med hpv-vaccin. Arkivbild.Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Karolinska institutets kampanj för att få kvinnor att vaccinera sig mot livmoderhalscancer byter strategi. Anledningen är att det fortfarande är för få kvinnor mellan 23 och 29 år som vaccinerar sig, rapporterar Ekot.

– Det var lite segare än vad jag hade väntat. Det är ett av de få relativt enkla sätt vi har att helt få stopp på en cancerform, men vi tänker inte ge upp i första taget, säger Joakim Dillner, forskare på KI.

Annons

Alla kvinnor födda mellan 1994 och 1999 har fått eller kommer att få ett erbjudande att vaccinera sig gratis mot hpv-viruset, som orsakar cancerformen. Men för att utrota sjukdomen helt i Sverige behöver drygt 70 procent av dem i åldersgruppen vaccinera sig.

Enligt Dillner når man dock bara av hälften av dem som krävs med nuvarande metod. Nu kommer man i stället att erbjuda kvinnor som kallas till gynekologisk cellprovtagning, där man vet att många deltar, att vaccinera sig samtidigt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons