Annons

Electrolux vinst minskar – höjer priserna

Vitvarutillverkaren Electrolux drogs med kraftiga kostnadsökningar som tyngde resultatet. Trots det höjs utdelningen till aktieägarna.
De ökande kostnaderna kommer att medföra höjda priser på varorna.
Ekonomi • Publicerad 28 januari 2022
Vitvarujätten Electrolux har släppt bokslut. Arkivbild.
Vitvarujätten Electrolux har släppt bokslut. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson / TT

Företaget redovisar en vinst efter finansnetto på 700 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2021. Det kan jämföras med 2 339 miljoner kronor motsvarande period 2020.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 1 368 miljoner kronor, enligt Bloombergs sammanställning.

Annons

Företagets vd Jonas Samuelsson skriver i en kommentar att att företaget haft en rekordförsäljning – men att kostnadsökningarna för både material och frakt har inneburit stora utmaningar.

Enligt Samuelsson har företaget redan hanterat de ökande kostnaderna med att höja priset på sina varor, och att det ser ut att fortsätta:

"Givet den senaste accelerationen av kostnadsinflation kommer vi implementera fortsatta prisökningar i början av 2022".

Omsättningen ökade till 35 372 miljoner kronor, upp från 33 902 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 9:20 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 8 kronor per aktie.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons