Lågt betyg för vanligt kaffe i hållbarhetsguide
Syftet med guiden är att uppmuntra till medvetna val av vegetariska livsmedel. Påverkan på biologisk mångfald och klimatet, användningen av kemiska bekämpningsmedel och vatten är kriterier som ligger till grund för bedömningen.
Kaffe är ett av livsmedlen med störst avtryck på biologisk mångfald sett till svenskarnas totala kost, vilket främst beror på att artrika marker odlas upp och omvandlas till kaffeodlingar. Det är en orsak till att vanligt kaffe endast får "gult ljus" i guiden, vilket är det näst sämsta betyget.
Välj ekologiskt
"Vi svenskar älskar vårt kaffe och det ska vi fortsätta att göra. Men om vi tar vara på den stora mängden kaffesvinn och väljer ekologiskt kaffe, te och kakao kan vi minska påverkan på naturen", säger Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.
Ekologiskt kaffe får grönt ljus och klassas som "ett bra val". Även snabbkaffe hissas på grund av den lilla mängd kaffe som krävs för att göra en kopp.
Den som vill minska klimatpåverkan kan även byta ut vanlig mjölk mot växtbaserade alternativ för att minska klimatpåverkan.
Kasta inte bort
Förutom att välja ekologiska produkter kan man även göra stor skillnad genom att inte kasta dryck i onödan. Tips är bland annat att spara överblivet kaffe i termos eller att göra iskuber av det för att använda i iskaffe.
Anna Richert, senior matexpert på WWF, uppmanar även handeln, kaféer och restauranger att fokusera vikten av att välja certifierat.
"Inom företagen finns ett stort intresse för hållbarhetsarbete men det finns mycket kvar att göra för att minska påverkan på den biologiska mångfalden", säger hon.