Lärarbehörigheten minskar i Skåne

Publicerad 16 mars 2020 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

I Skåne sjönk andelen behöriga lärare mellan december 2017 och 2018 med en procentenhet till 72 procent. Det är trots allt något bättre än riksgenomsnittet som då var 70,5, även det en negång med nästan en procentenhet. Enligt Lärarförbundet som analyserat siffrorna är det en trend som hållit i sig i flera år.

Sett till lärarbehörigheten hamnar Skåne som nummer nio av landets län. Bäst är Västerbottens län följt av Hallands och Kalmar län och sämst är Gävleborgs län. I Västerbotten närmar sig behörigheten 80 procent och i Gävleborg är den lite drygt 60.

– Det är förödande att andelen behöriga lärare på skolor runtom i landet skiljer sig så påtagligt åt. Det leder till en pedagogisk segregation som försämrar likvärdigheten och drabbar elevernas rätt att undervisas av utbildade, behöriga lärare, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelenade.

I Östra Göinge där försämringen i lärarbehörighet är störst har man sjunkit från 69 procent till 63, en minskning med 5,6 procenenheter. I Eslöv har man däremot gått upp med 5,2 procentenheter och har nu en behörighet på 72 procent. Allra högst är den dock i Svedala där den är 83 procent. Enligt Svedalas skolchef Fredrik Aksell är behöriga lärare avgörande för att hålla hög kvalitet i verksamheten.

– Vi vet att undervisning av behöriga lärare är det som ger bäst resultat. Det genererar en bra och lugn arbetsmiljö för barnen, stärker kollegorna och medför även att vi kan ställa högre krav på ledarskap, säger Fredrik Aksell.

Han pekar även på att Svedala har ett högre löneläge än merparten, vilket han också anser är avgörande för att locka behöriga lärare till tjänster på Svedalas skolor.

Fakta:

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.