Annons

Läsglädje för alla

Kultur och Nöje Bokförlaget Hegas i Höllviken har i många år gett ut bra och lättlästa böcker anpassade för olika åldrar.
Publicerad 13 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021

Bokförlaget Hegas i Höllviken har i många år gett ut bra och lättlästa böcker anpassade för olika åldrar. Nu har ytterligare ett förlag startat i Skåne med samma inriktning. Nypon heter det och ger förutom lättlästa böcker för olika åldrar också ut lättlästa böcker på engelska.

Kim & Lina badar en bil, Kim & Lina ensamma hemma och Kim & Lina räddar Sture heter tre nya Hegasböcker. Det ingår alla i en ny serie av författaren och läraren Torsten Bengtsson som skrivit många böcker för förlaget. Kim och Lina är ett syskonpar som råkar ut för vådliga och lite otäcka vardagsäventyr - en bil som de lyckas starta, en läskig ensam-hemma-kväll och en vådlig katträddning. Lillasyster Lina är den mest äventyrliga och ofta den som får saker att hända medan storebror Kim är försiktig och lite ängslig av sig. Det här tre första böckerna i serien är alla både roliga och spännande. Personligen är jag mest förtjust i Kim & Lina räddar Sture eftersom det är en så bra beskrivning av hur det är att försöka vara modigare än man egentligen är. Alla tre böckerna är illustrerade av lundabon Kristina Grundström på ett mycket tilltalande sätt. I hennes bilder får Kim, Lina och deras omgivning liv på ett sätt som man tar med sig in i läsningen. Den här serien är definitivt ett riktigt fynd för 8-10-åringar som inte fått riktig fart på läsningen än. Tre nya böcker om Kim och Lina kommer redan i höst.

Annons

I nystartade förlaget Nypons utgivning hittar man bland annat en fantasyserie för läsare i 9-11-års åldern. Den är skriven av Peter Gotthardt (illustrerad av Jan Solheim och översatt av Catharina Andersson) och de två första delarna heter Svart magi och Magisk kärlek. Här får vi lära känna Anna och hennes bästisar Siri och Lina som har hittat ingången till en annan värld i ett gammalt ödehus. I Svart magi tar de sig dit för första gången och räddar hunden Snö undan en elak trollkarl. I Magisk kärlek hamnar tjejerna vid Kung Arthurs hov och hjälper Valentin och Amoretta att förstå att de älskar varandra. Det här är fantasifulla och kul historier om tre personliga och tuffa tjejer. Enda invändningen är att intrigen är onödigt komplicerad ibland, speciellt i Svart magi.

Nypon satsar också på riktigt lättlästa böcker för tonåringar där varje bok också finns, lika lättläst, på engelska. Här hittar man till exempel Göra slut/Dumped av Dee Philips (översatt av Hans Peterson). I ett antal mycket korta meningar får man följa Tess (Vicky) som står och väntar på sin pojkvän Max (Chris) och försöker bestämma om hon ska göra slut eller inte. Varje sida är lika mycket ett fascinerande bildcollage som en textsida och gör boken inte bara till en engagerande historia utan också till ett kul bildkonstverk. I samma stil finns också Mål/Goal, också skriven av Dee Phlips, där fotbolsspelaren Carl ska provspela för City. Det här är en klassisk sportbok där hårt arbete och lagspel lönar sig framför som säkert kan tilltala sportintresserade läsare.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons