Liga fast – skickade vapen till Sverige

En liga som har levererat skjutvapen till kriminella i bland annat Sverige har avslöjats i en sameuropeisk polisoperation.
Publicerad 6 oktober 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Illegala skjutvapen. Arkivbild från USA.
Illegala skjutvapen. Arkivbild från USA.Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Sex personer, kallade "högt värderade mål" av polissammanslutningen Europol, har gripits i räder i Nederländerna, Slovakien och Tjeckien.

Det började med att 22 vapen upptäcktes i Hoek van Holland i början av förra året. Det var en leverans på väg från det nederländska färjeläget till Storbritannien.

Med spåren därifrån kunde nederländsk, slovakisk och tjeckisk polis rulla upp en härva där gärningsmännen byggt om sportskyttevapen till dödliga varianter. "De misstänks ha levererat över 1 500 skjutvapen till kriminella grupper i Nederländerna, Österrike, Danmark, Tyskland, Portugal, Sverige och Tjeckien", skriver Europol i ett pressmeddelande.

Flera hundra av dessa vapen har sedermera kunnat beslagtas. Tidigare under utredningen har tolv personer gripits. De senaste sex gripandena har skett sedan mitten av september.

Henrik Samuelsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.