Littosfären bjuder till poesikväll

Kultur till Littosfären om poesi.
Publicerad 6 mars 2014 • Uppdaterad 13 december 2021
Fem av de sju styrelsemedlemmarna i Littosfären
Fem av de sju styrelsemedlemmarna i Littosfären

Vad är Littosfären?– Littosfären är en nystartad kulturförening och poesikollektiv med bas i Malmö. Vi som grundade föreningen kommer från lite olika kreativa sammanhang och vi arbetar för att skapa och öppna nya rum för ung poesi, bland annat genom att ge ut trycksaker och anordna kulturevenemang. Det pratas mycket om att poesi – och särskilt då ung poesi – får mindre och mindre utrymme i samhället. Vi tror att en del av lösningen på detta problem är att skapa och utforska nya rum att fylla med poesi. Om poesin tar sin tillflykt till små och otillgängliga sammanhang så finns det en risk att den ”blir fast” där, och endast tillgänglig för en sluten grupp. Vi vill öppna upp poesin för så många som möjligt.

Vad händer på er klubbkväll på fredag?– På Littosfesten kommer vi bjuda på poetiska läsningar och poesiperformance av en rad poeter, interaktiv ljudkonst, livemusik av bandet Allra Käraste Syster, och trevligt häng. Senare på kvällen blir det dansgolv med flera DJ:s, bland annat DJ UNNITZ från kollektivet Tjejrejv. Att kombinera poesiuppläsningar och tung techno är säkert ovant för många men för oss är det självklart. Varför ska man inte kunna gå på en nattklubb och höra poesi? Eller på en poesikväll och dansa till techno? Båda är kulturella uttryckssätt, och fastän det är många poeter som lyssnar på och inspireras av techno, och många technodansare som gärna lyssnar på poesi, så kopplas de sällan samman i offentliga sammanhang. Förrän nu.

Hur går ni vidare med Littosfären under våren?– Vi kommer fortsätta arrangera kulturevenemang i Malmö, bland annat på Världspoesidagen 21 mars i samarbete med Folkuniversitetet. Vi kommer även att ha release för vårt magasin BLÄDDRA, och har planer på att anordna workshops och skrivarcirklar. Vi vill ha både stora bullriga rum där olika röster och uttryck kan mötas och utbyta erfarenheter, och lugnare rum där unga aspirerande poeter kan prova sina vingar.

Vilken poet läser ni själv allra helst?– Vi läser inte poeter, vi läser poesi. Det mest intressanta med poesi är inte personen bakom orden utan vad orden gör med oss som personer. Att vi berörs, störs, upprörs.

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.