Löfven i Porto: Alla ska kunna leva på sin lön
Portugal andas optimism igen. Efter att i januari ha varit EU:s värst coronadrabbade land, med skenande smittspridning och hård press på hälsovården, är sjukdomsläget just nu helt annorlunda.
I EU kan för tillfället bara Finland redovisa ett lägre antal än Portugal när det gäller nya fall per invånare under de senaste veckorna. Och antalet nya dödsfall per invånare är lägst i hela EU.
I storstaden Porto skiner dessutom solen, samtidigt som premiärminister António Costa talar om ett historiskt socialt EU-toppmöte.
– Det här är det bredaste och kanske mest ambitiösa åtagandet någonsin, säger Costa i sitt slutanförande sedan politiker, fack och näringsliv ägnat många och långa timmar åt att diskutera arbetsmarknadsfrågor och social trygghet.
"Lika för alla"
Även statsminister Stefan Löfven (S) hoppas att fredagsmötet i efterhand ska kommas ihåg som tillfället då EU satte invånarna i centrum.
– Vi understryker nu att människors väg in på arbetsmarknaden måste vara lika för alla. Vi betonar jämställdheten, vi säger att det ska vara sjysta och säkra villkor där man arbetar och att det måste finns en social trygghet om du blir utan arbete. Det här är en viktig signal, säger Löfven till TT, Ekot och SVT på plats i Porto.
Mötet har fokuserat kring EU:s så kallade sociala pelare, med principer om vad som borde eftersträvas för allt mellan löner och pensioner till barndagvård och arbetsvillkor.
Strid om löneförslag
Principerna är allmänt hållna och formellt inte bindande.
Om hur de ska genomföras råder dock delade meningar om. Vissa vill se tydliga lagförslag från EU som fastslår vad som ska gälla. Andra manar till en mjukare väg, med gemensamma målsättningar och samarbeten.
Sverige trycker hårt på att metoden måste kunna anpassas från land till land – inte minst när det gäller den omtalade striden om EU-kommissionens förslag om minimilöner.
– Vi drivs av samma ambition: alla ska kunna leva på sin lön och leva gott på sin lön. Men hur man sedan kommer dit är nästa fråga. Vi menar från svenskt håll och danskt håll och andra länder att det bästa sättet att göra det är enligt respektive lands kultur och tradition. För oss är kollektivavtalen det som är avgörande, säger Löfven i Porto.
Dubbla deklarationer
Minimilönerna är samtidigt inte något formellt ämne på toppmötet. De förhandlingarna pågår nu i stället i ministerrådet och EU-parlamentet, med målsättning om att kanske nå ett slutresultat under våren 2022.
Porto bjuder i stället på dubbla deklarationer. En kommer från det sociala mötet under fredagen.
"Det här är rätta tillfället att tillsammans stödja en ambitiös agenda för stark, hållbar och inkluderande ekonomisk och social återhämtning och modernisering som går hand i hand med stärkande av Europas sociala modell", heter det bland annat.
– Vår sociala modell måste garantera att ingen lämnas i sticket, som António Costa uttrycker det.
Årliga genomgångar
Deklaration nummer två väntas antas av EU:s medlemsländer när de diskuterar vidare under lördagen. I båda välkomnas den handlingsplan som EU-kommissionen lagt fram och de årliga genomgångar av läget för de sociala frågorna som framöver ska hållas på ledarnas toppmöten.
Formuleringarna är vackra – men också försiktiga, åtminstone när det gäller konkreta löften om vad som ska göras. Mötesarrangörerna är fullt medvetna om hur känsligt ämnet är.
– Att ens nå fram till ett uttalande är en framgång i sig, konstaterar en högt uppsatt EU-tjänsteman inför toppmötet i Porto.
Wiktor Nummelin/TT
Fakta: Toppmötet i Porto
EU:s stats- och regeringschefer samlas under veckoslutet i Porto i ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal.
* På fredagen hölls ett socialt toppmöte om vägen vidare för EU:s sociala pelare, med brett deltagande även från andra EU-instanser och arbetsmarknadens parter. Efteråt antogs ett gemensamt åtagande, döpt till Porto-åtagandet. Efteråt väntade en informell arbetsmiddag för stats- och regeringscheferna.
* Lördagen inleds med ett informellt EU-toppmöte, med antagande av ytterligare ett uttalande om de sociala frågorna, döpt till Porto-deklarationen. På eftermiddagen följer ett möte med Indiens premiärminister Narendra Modi via webben.
* Mötena är de första där ledarna träffas fysiskt sedan i december. Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte deltar dock endast via webben, med anledning av pandemiläget på hemmaplan. Även Maltas premiärminister Robert Abela uteblir, sedan hans hustru testat positivt för covid-19.
Fakta: Handlingsplan för välfärden
EU:s sociala pelare består av 20 icke bindande principer för bättre arbets- och levnadsvillkor. Rättigheterna är fördelade på tre områden: lika möjligheter och tillträde till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsvillkor samt socialt skydd och inkludering.
I en ny handlingsplan för hur pelarens principer ska genomföras har EU-kommissionen föreslagit tre gemensamma EU-målsättningar till år 2030:
* Minst 78 procent av alla mellan 20 och 64 ska arbeta.
* Minst 60 procent av alla vuxna ska årligen få någon form av vidareutbildning.
* Antalet personer i risk för fattigdom ska minska med minst 15 miljoner.
Målen är tänkta att nås i sin helhet av EU, inte nödvändigtvis av varje medlemsland i sig.
Källa: EU-kommissionen.