Löfven: Inga planer att ta hjälp av SD

Erkänn att Sverigedemokraterna har rätt och lämna pensionsgruppen, uppmanar SSU sin partiledning.
Nu svarar statsminister Stefan Löfven på utspelet.
Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 29 november 2021
Att gå ihop med SD om pensionerna ses inte som ett alternativ för Löfven, säger statsministern till TT. Arkivbild.
Att gå ihop med SD om pensionerna ses inte som ett alternativ för Löfven, säger statsministern till TT. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

I en debattartikel som publicerades förra veckan i Expressen skriver SSU:s nya ordförande Lisa Nåbo tillsammans med Pavlos Cavalier Bizas att Socialdemokraterna har sagt att de vill höja pensionsavgifterna för att kunna höja pensionerna. Men att detta har bromsats i pensionsgruppen av Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet vill också höja pensionerna och tillsammans med S skulle det räcka till en majoritet. SSU anser därför att S borde lämna pensionsgruppen och i stället lägga fram ett riksdagsförslag om att höja pensionsavgifterna.

Men statsminister Stefan Löfven håller inte med sitt ungdomsförbund.

– Jag tycker att det är helt fel att lämna pensionsöverenskommelsen. Det är helt rätt i att pensionerna behöver bli bättre, men det blir inte bättre av den typen av agerande och att man lämnar överenskommelsen, säger han till TT på fredagen.

– Vi har höjt grundpensionen, höjt bostadstillägget, infört ett nytt tillägg och stärkt pensionerna på många olika sätt. Och vi måste fortsätta, där har SSU rätt. Det är därför vi driver höjda avgifter, fortsätter Löfven.

Att gå ihop med SD för pensionerna ser han inte som ett alternativ för S.

– Det måste vara långsiktigt och vi kan inte lita på ett parti som SD. En gång tyckte SD att det var viktigt att stoppa vinster i välfärden men ändrade sedan uppfattning när de satt sig ned med lobbyister för den privata välfärden. SD är inte att lita på, säger Löfven.

Beata Wallsten/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.