Annons

Lugna men frustrerade – svenskarna om pandemin

En känsla av osäkerhet dominerar när 26 000 européer tillfrågas om sin syn på coronapandemin. Fast svenskarna är lugna – men frustrerade. Och vill att EU ska göra mer.
Publicerad 3 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
EU borde få mer att säga till om i kriser som coronapandemin. Det anser en klar majoritet av de tillfrågade svenskarna i EU-parlamentets senaste Eurobarometer. Arkivbild.
EU borde få mer att säga till om i kriser som coronapandemin. Det anser en klar majoritet av de tillfrågade svenskarna i EU-parlamentets senaste Eurobarometer. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

I EU-parlamentets senaste stora Eurobarometer har de tillfrågade ombetts beskriva hur de känner sig, mitt under coronapandemins tredje våg.

Känslan i topp blev då "osäkerhet", den angavs av 45 procent av de totalt 26 669 tillfrågade mellan den 15 mars och den 14 april.

Annons

Därefter följde "hopp" på 37 procent, följt av "frustration" (34 procent), "hjälplöshet" (30 procent) samt "ilska" och "rädsla" (vardera 22 procent).

De 1 045 svenskar som deltog skiljde sig dock från majoriteten. I Sverige hamnade i stället "lugn" och "frustration" på delad förstaplats, med vardera 42 procent.

Vill ha mer EU

Även när det gäller synen på EU:s åtgärder under pandemin finns en tydlig skillnad mellan Sverige och hela unionen.

Totalt sett är 48 procent av de tillfrågade nöjda och 50 procent missnöjda med EU-insatsen. I Sverige är dock förhållandet 71–29, till fördel för de nöjda.

Betydligt fler i Sverige än i resten av EU tycker dessutom att EU ska ha mer att säga till om i kriser som coronapandemin. Hela 90 procent av de tillfrågade svenskarna instämmer i den frågan, mot 74 procent totalt i EU.

Åt fel håll?

Överlag är andelen EU-vänner klart större än motståndarna. 48 procent säger sig vara positiva, 35 procent neutrala och 17 procent negativa.

Samtidigt finns ett växande missnöje över den allmänna utvecklingen – både på hemmaplan och i EU som helhet. Klart fler tycker att saker går åt fel håll, både i deras hemländer (57 procent mot 32) och i hela EU (49 procent mot 34).

Bland svenskarna är motsvarande siffror 58 mot 42 (utvecklingen i Sverige) samt 61 mot 39 (i hela EU).

Wiktor Nummelin/TT

Fakta: Rätt eller fel håll i EU?

Fakta: Rätt eller fel håll i EU?

Så här svarar de tillfrågade svenskarna på frågan om utvecklingen går åt rätt eller fel håll, i EU-parlamentets senaste Eurobarometer:

I Sverige:

Rätt håll: 42 procent (-1 jämfört med i höstas)

Fel håll: 58 procent (+3)

Varken eller/vet inte: 0 procent (-2)

I EU som helhet:

Rätt håll: 39 procent (-7)

Fel håll: 61 procent (+10)

Varken eller/vet inte: 0 procent (-3)

Undersökningen genomfördes av opinionsinstitutet Kantar genom intervjuer med 1 045 svenskar via nätet, mellan den 15 mars och den 14 april 2021.

Källa: EU-parlamentets Eurobarometer

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons