M: Högkostnadsskyddet ska verka retroaktivt
Tidigare har de fyra partier som vill att M-ledaren Ulf Kristersson ska bilda ny regering efter valet enats om att högkostnadsskyddet ska införas senast den 1 november. Nu toppar M förslaget med att det också ska gälla retroaktivt från augusti.
– Elräkningarna från i höst ska även inkluderas, annars kommer det att bli oerhört tufft för många människor, säger Svantesson.
Många förslag
Alla partier har lovat hushållen någon typ av högkostnadsskydd mot höga elräkningar. S-regeringen vill att 90 miljarder kronor hos Svenska kraftnät ska återföras i någon form till hushåll och företag. Än så länge finns inget konkret förslag på hur det ska gå till, Svenska Kraftnät har fram till den 15 november på sig att utforma en modell.
Högerpartierna har lovat ett högkostnadsskydd från den 1 november, men har ännu inte enats exakt om hur. M har föreslagit ett högkostnadsskydd av norsk modell och vill både använda Svenska kraftnäts 90 miljarder och vinster i statligt ägda Vattenfall.
Andra förslag som är i luften i denna heta valfråga är till exempel Centerpartiets förslag om att göra högkostnadsskyddet retroaktivt från september och Kristdemokraterna förslag om att låta elkunderna få anstånd med betalningen av elräkningen, om det tar tid tills själva utbetalningen faktiskt sker.
Elisabeth Svantesson tror att det är möjligt att både ha systemet på plats till den 1 november – om det finns en regering då och EU inte bromsar beslutet – och att starta utbetalningarna.
– I november bör också pengarna kunna betalas ut. Med regeringens förslag kommer det att dröja mycket längre, säger hon.
Rivstart för ny kärnkraft
Ytterligare ett förslag från M för att på sikt få ned elpriserna är att Vattenfall snabbt ska återuppta arbetet med Ringhals 5 och 6. Bolaget har tidigare undersökt förutsättningarna för att ersätta de nedlagda reaktorerna Ringhals 1 och 2.
– Vi vill återuppta det arbete som S ryckte ur kontakten för 2014, säger M:s energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin.
Enligt M finns det förutsättningar för en snabb process genom att transmissionsnätet redan är utbyggt till Ringhals och att det redan finns ett regelverk för att bygga konventionella reaktorer på plats.
– Gör man allt rätt kommer man att ha ny kärnkraft på plats inom en tioårsperiod, säger Bohlin.