M-politiker bar Palmefientlig tröja

Inrikes Den moderata riksdagsledamoten Maria Stockhaus tog på sig en tröja med en nidbild av statsministern Olof Palme och gick på fest. Nu ber hon om ursäkt.
Publicerad 20 juni 2019 • Uppdaterad 14 december 2021
Maria Stockhaus (M). Foto: TT
Maria Stockhaus (M). Foto: TT

Det var på tisdagen som Moderaterna i riksdagen arrangerade en fest med 80-talstema i Stockholm.

På en bild som laddades upp av den tidigare justitieministern Beatrice Asks (M) Facebookkonto syns Maria Stockhaus sitta klädd i en tröja med en nidbild av Olof Palme, vilket DN var först att avslöja.

Karikatyren visar den mördade statsministern med en stor och krokig näsa och stora ringar runt ögonen. Över ansiktet ligger en röd cirkel med ett rött streck över.

Efter skarp kritik har Maria Stockhaus nu bett om ursäkt.

– Jag borde ha tänkt längre, det var jättedumt av mig att ha på mig den där tröjan, säger hon till DN.

En som reagerat på tröjan är partikollegan och moderaternas gruppledare Tobias Billström.

”Jag reagerade omedelbart när jag såg att Maria Stockhaus bar tröjan och påtalade också det olämpliga för henne. Enligt min uppfattning bör riksdagsledamöter för Moderaterna inte bära plagg med nedvärderande uttryck. Denna specifika tröja har ingen plats i det samhällspolitiska klimat som vi vill se” skriver Billström i ett sms till DN.

Oscar Schau
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.