M vägrar lagstifta om partibidrag

Nyheter Statsminister Fredrik Reinfeldt medger att partiet måste återspegla Sverige som det faktiskt ser ut.
Publicerad 22 oktober 2011 • Uppdaterad 13 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt medger att partiet måste återspegla Sverige som det faktiskt ser ut.- Men det är inte jag som väljer partistyrelsen, det gör partistämman och det kan jag inte sätta mig till doms över, sade Reinfeldt efter sitt stämmotal. Det var när frågan om att utöka partistyrelsen med ytterligare en person, så att riksdagsledamoten Hanif Bali, 24 år, från Iran skulle kunna få plats, som debatten kom igång. Fem ledamöter i valberedningen ville ta in Bali.- Med erfarenheter som Hanif Bali har, som kommit hit som ensamkommande flyktingbarn, vore han ett bra komplement till partistyrelsen. Partistyrelsen behöver en person med annan etnisk bakgrund, sade Edward Riedl från Västerbotten. Det var ingen som argumenterade mot Bali, de vände sig i stället mot att utöka partistyrelsen.- Vi ska tävla med S om att vara största parti, inte om att ha största partistyrelse, sade valberedningens ordförande Lars-Ingvar Ljungman, kommunalråd i Vellinge.

Stämman sade nej till riksdagsledamoten Maria Abrahamssons motion om att redovisning av partibidrag från enskilda bör lagregleras. Partistyrelsen hänvisade till att partiet vill ha en frivillig överenskommelse med de andra partierna, att man inte tar emot bidrag från företag och att partiet valt att i fortsättningen redovisa alla bidrag över 20 000 kronor. - Jag blir lite förvånad över att man kan tycka att man kan ta emot 20 000 kronor utan att redovisa det, sade ombudet Anna-Karin Cronstedt från Östergötland som var en av få talare som stödde Abrahamsson.Moderatledaren ägnade sitt stämmotal åt att beskriva hur partiet använt sitt mandat att förändra Sverige, medan Socialdemokraterna enligt honom "backar in i framtiden" och förvägrar vanligt folk mer i plånboken.  

Men även Folkpartiet fick sig, utan namns nämnande, en släng av kritiken.- Närstående oss finns det de som säger att det ska löna sig att utbilda sig och därför ska vi sänka skatten, men inte för sjuksköterskan och läraren, utan för den som tjänar fyra—fem gånger mer än vad sjuksköterskan och läraren tjänar.- Vi moderater är helt ensamma om att vanligt folk som jobbar ska få mer kvar i plånboken, sade Reinfeldt. Stämman beslöt att partiet ska arbeta för att gårdsförsäljning av alkohol blir verklighet i Sverige. Stämman beslutade också, på Moderata Seniorers förslag, att uppmuntra initiativ för att ersätta befintliga kärnkraftverk med nya så snart som möjligt.

Ralph BretzerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.