Annons

Maktskifte i Vita huset – vad händer nu?

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har utropat sig till segrare i USA-valet.
Här svarar USA-forskaren Charly Salonius-Pasternak på finländska Utrikespolitiska institutet på några frågor om vad som händer nu.
Publicerad 8 november 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Joe Biden väntas i januari flytta in i Vita huset. Bild från ett evenemang i oktober.
Joe Biden väntas i januari flytta in i Vita huset. Bild från ett evenemang i oktober.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

TT: Finns det någon risk att den nye presidenten inte kommer att kunna tillträda till den 20 januari 2021 som planerat?

– Enligt grundlagen så ska det alltid finnas en president, så den 21 januari kommer någon att ha den titeln, oavsett hur vägen dit ser ut. Skulle det mot förmodan vara helt omöjligt att utse en vinnare i valet så skulle detta bli talmannen, alltså Nancy Pelosi. I USA finns inte möjligheten att operera utan en sittande regering. Det gör det däremot i många europeiska länder, exempel i Belgien där landet saknade en regering i över ett år.

Annons

TT: Utöver presidentposten – vilka andra ämbeten ska tillsättas före presidentinstallationen?

– Innan den 20 januari ska de viktiga posterna i kabinettet fyllas. I vanliga fall så har en presidentkandidat förberett listor på vilka de här personerna bör vara, det skulle jag gissa att Biden har gjort. Det är dock inte alltid fallet, efter förra valet för fyra år sedan så såg vi att Trump saknade flera av de här personerna efter att han förklarats som segrare.

TT: Varför är det viktigt att veta vilka dessa personer är i förväg?

– Det är en fördel att veta vilka de här personerna kan tänkas vara så långt som möjligt i förväg så att maktförflyttningen sker så ordnat så möjligt. Ta försvarsministern som exempel, när denne tillträder så måste man veta vad som händer i försvarspolitiken. Man måste veta alla vändningar i den senaste utvecklingen med Nordkorea, har man inte fått höra detta så blir det svårt att ta över arbetet. Ju mindre tid som finns för detta ju svårare blir det för USA.

TT: Vilken annan personal, utöver ministrarna, byts ut vid ett maktskifte?

– Alla högre befattningar inom departementen ska bytas ut, bland annat alla ambassadörer. Totalt rör det sig om tusentals personer och det tar tid att hitta alla dessa och att sedan få dem godkända av senaten.

TT: Finns det en reell risk att Trump vägrar att lämna över makten?

– Nu ser det ut som att det finns en risk att Trump inte erkänner valresultatet på samma sätt som hans föregångare har gjort. Det riskerar att leda till att Bidens tillträdande administration inte skulle få det stöd de borde få för att snabbt och effektivt komma i gång med arbetet. Jag tror inte att risken är att någon kommer tvingas bära ut Trump ur Vita huset, jag hoppas att han behåller så mycket av sin värdighet. Däremot ser vi att han redan nu försöker göra en övergång till Biden så svår så möjligt genom att förhala processen och ifrågasätta valets legitimitet.

TT: Finns det något som skulle kunna hindra Biden från att ta över makten?

– Trump och hans kampanj har hävdat att det finns oregelbundenheter i hur valet gick till i vissa delstater, det finns dock inga utomstående bevis som tyder på detta. Högsta domstolen kan inte i ett sådant läge gå in och bara ogiltigförklara ett valresultat rakt upp och ned.

Ida Vanhainen/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons