Annons

Malmö är Stockholm

ledare Kvällsposten kommer inte längre ha eget kultur- och ledarmaterial. Istället ska de få det från Expressen. Även GT i Göteborg drabbas av liknande nedskärningar.
Publicerad 12 oktober 2014 • Uppdaterad 14 december 2021
Malmö
Malmö

Enligt en nyutkommen rapport har mer än var tredje lokalredaktion lagts ner. Landsbygden skildras i media (i de få artiklar som skrivs) som ett ömsom inskränkt, ömsom idylliskt ställe. Det är kanske inte överraskande att man inte prioriterar nyheter från det som nationellt verkar uppfattas som en blandning av mysiga äppelmusterier på Österlen, Lena Endres sommarstuga, autodidakta keramiker, berusade älgar, sverigedemokraternas lokalavdelning och en nerlagd norrländsk gruva. Man kunde se att kunskaper om landet utanför Stockholm är ganska bristfällig bland annat i valrörelsen.

Göteborg och Malmö är dock såpass stora städer att man hittills inte varit drabbade. Men här går det tyvärr åt samma håll. Malmö har skildrats på ett i det närmaste bisarrt sätt av riksmedia. Som ”crime city” har staden framställts som en brottsbelastad röra av sociala problem, integrationsproblem och antisemitism. Detta trots att Malmö är mindre kriminellt belastat än bland annat Stockholm. Bilden lär knappast bli mer nyanserad utan lokalt ledar- och kulturmaterial. Tvärtom innebär det i det här fallet att fördomar om staden och regionen löper risk att befästas.

Annons

Förlusten av kollegan Peter J Olsson på Kvällspostens ledarsida innebär inte bara att en skicklig kommentator tystnar, utan att man sannolikt inte längre kommer att kunna få analys av Malmöpolitiken i den lokala kvällstidningen. Utan hans långa erfarenhet och encyklopediska kunskaper om regionen saknas rätt kompetens för klok analys.

Och inte händer det något spännande i Malmös kulturliv värt att skriva om på en egen kulturredaktion. Bara ett operahus som lockar internationellt kända artister och en handfull teatrar som är väl så bra som Dramaten. Suck.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons