Annons

Malmö och andra städer på spåret

Opinion Nya spårvägar kan tillsammans med utvecklad busstrafik uppfylla målsättningen i många offentliga dokument: att fördubbla kollektivtrafikens marknadsandel.
Publicerad 19 oktober 2014 • Uppdaterad 24 november 2021

 Så skrev representanter för 17 av Sveriges större kommuner och regionala kollektivtrafikmyndigheter i Dagens Samhälle nyligen. Sju svenska städer planerar att bygga 120 kilometer ny spårväg före 2025. Bland dem Lund, Malmö och Helsingborg.

Debattörerna tycker att staten ska medfinansiera mer, inte bara i Stockholms tunnelbana utan även ute i landet. De har en poäng.Spårvagnar har energieffektiva elmotorer och litet rullmotstånd, vilket gör att de kommer långt med lite energi. Resorna sker ovan jord med en komfortabel gång i rymliga vagnar.

Annons

Vi vet alla att bilar släpper ut koldioxid, liksom bussar som drivs med diesel. Om fler tar spårvagnen i städerna skulle det innebära en rad fördelar: mindre avgaser och buller, färre olyckor, säkrare trafikmiljö för cyklister och fotgängare.

Hustrun och jag besöker ofta Göteborg. Vi åker mycket spårvagn i staden, kompletterar med buss ibland. Det är för det mesta trevligt och går snabbt, även när avstånden är långa.

Spårbunden trafik är här för att stanna, hoppas jag. En period ansågs det inte lönsamt och räls togs bort. Nu är trenden den motsatta. Miljövinster, bekvämlighet och ekonomi talar för kollektivtrafik i allmänhet och spårvagnen i synnerhet. Bra att Malmö och andra svenska städer är på spåret!

Bo Höglander
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons