Malmöförfattare nominerad till Barnradions bokpris

Kultur och Nöje Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Malmöbosatta författaren Emma Karinsdotter vars barnbok Tusen stjärnors ö är en av de nominerade till Barnradions bokpris 2019.
Publicerad 3 juni 2019 • Uppdaterad 15 december 2021
Emma Karinsdotter. 
Foto: Gunilla Wedding
Emma Karinsdotter. Foto: Gunilla Wedding

Hur känns det att vara nominerad till Barnradions bokpris?

- Jätteroligt! Jag blev så himla glad! Jag brukar själv lyssna på barnradions bokpris och tycker det känns extra fint att det är barn som bestämmer och utgör juryn till priset. Det är främst för dom jag skriver. Det är en ära att vara nominerad, och i så fint sällskap!

Vad har annars hänt i samband med boken sedan den kom ut?

- Läsare som läst boken har börjat höra av sig, det känns roligt och fint. Så har rättigheterna sålts till Norge, Estland, Ryssland och Kina, och kommer ut i de fyra länderna nästa år. Jag gör en del författarbesök och skrivworkshops på bibliotek, skolor och festivaler, det är jättekul. Senast nu i helgen var jag i Wales på Hayfestival och hade en skrivworkshop där för brittiska barn utifrån boken, det var roligt!

Har du börjat skriva på något nytt?

- Nej inte riktigt, jag tror jag behöver läsa en massa först och inspireras och ladda om. Men snart så. Jag har kastat upp lite post-its på garderobsdörrarna och så har jag börjat längta efter skrivandet, det brukar vara ett bra tecken!

Vad gör du i sommar?

- Läser!

Fakta:

Barnradions bokpris 2019

Nominerade böcker:

Vittran av Annalena Hedman

Till Vial: 8400 dagar kvar av Henrik Ståhl

F som i sämst av Cilla Jackert, Tusen stjärnors ö av Emma Karinsdotter,

Ett annat jag: Projekt Gemini av Carin Gerhardsen och Petter Lidbeck

Så går det till:

Bokförlag och författare nominerar svenska barnböcker för 9-12-åringar. En jury bestående av femte- och sjätteklassare samt tre vuxna jurymedlemmar nominerar fem böcker.

De fem nominerade böckerna diskuteras av en jury från Rosengårdsskolan tillsammans med programledaren Manuel Cuba. Diskussionerna sänds i P4 under höstens läslov och den vinnande boken avslöjas i sista programmet, 3/11.

Gunilla Weddin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.