Annons

Man döms efter flykt från högsäkerhetsfängelse

En 44-årig man döms för sin avancerade rymning från ett amerikanskt högsäkerhetsfängelse.
USA • Publicerad 25 mars 2023
Polisen undersöker fängelset där de tre brottslingarna rymde en januarinatt 2016.
Polisen undersöker fängelset där de tre brottslingarna rymde en januarinatt 2016.Foto: Kevin Warn/AP/TT

Hossein Nayeri satt häktad i väntan på rättegång när han tillsammans med två andra genomförde en spektakulär rymning. Han var då misstänkt för att kidnappat och grovt misshandlat en person, riskerade livstids fängelse och kände kanske att han inte hade så mycket att förlora när de tre bröt sig ut från Orange County-fängelset i Kalifornien 2016.

Med hjälp av insmugglade verktyg lyckades de tre först såga av centimetertjocka järnstänger i sin säkerhetscell. Därefter klättrade de upp genom ett schakt som används för avlopp, för att till slut nå fängelsets tak. Därifrån repellerade de fem våningar med hjälp av rep gjorda av sängkläder.

Annons

Väl på marken tvingade de en 72-årig svarttaxichaufför att köra dem hundratals kilometer under fem dagars flykt. En av rymlingarna blev orolig för att chauffören skulle dödas och flydde med honom från de övriga två. Nayeri och hans återstående medrymling greps dagen därpå i San Francisco, sedan de blivit igenkända till följd av den omfattande medierapporteringen.

Nayeri dömdes 2020 till dubbla livstidsstraff för den ursprungliga kidnappningen, och döms nu till ytterligare två år och åtta månader för rymningen och de brott som begicks under den.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons